Петър Костурков е един от малкото български треньори, които имат

...
Петър Костурков е един от малкото български треньори, които имат
Коментари Харесай

Родният треньор с про лиценз от кьолнската школа: Бих се върнал да работя в България

Петър Костурков е един от дребното български треньори, които имат про лиценз от реномираната кьолнска школа. Бившият футболист на Левски от дълги години живее в Германия, като е работил в отборите на Крализхайм, Аален, Илсхофен, Клопенбург и Швабиш Хал. От това лято още веднъж е част от Аален, като е старши треньор на групировката до 19 години.

“От началото на юли месец още веднъж съм част от Аален. Аз към този момент бях тук в продължение на четири години - сред 2008 и 2012 година. Тогава бях ментор на дублиращия тим, а на първия тогава бе Ралд Хазенютъл и бяхме във Втора Бундеслига. В момента няма дублиращ тим и аз повеждам U19. Политиката на тима се промени в последните години и се разчита много повече на лични фрагменти спрямо първият интервал когато бях там. Приоритет е да приготвя младите футболисти за прехода от юношеският в мъжкия футбол. Естествено какъв брой се може повече лични юноши да получат контракт в първия отбор”.

Костурков описа, че следи изкъсо българския футбол, макар че от 23 години е в Германия, като се замисля за опцията да се завърне в родината и да практикува специалността си в България.

“Следя много българския футбол и мисля, че съм осведомен сносно с това, което се случва. Когато имам време постоянно проследявам мачовете от шампионата. Няма да изненадам някого, в случай че кажа, че Лудогорец сега е над всички. Черно Море и Локомотив (Пловдив) играят прелестен футбол и се вижда почерка на треньорите които имат време и успокоение да развият своите хрумвания. Берое при Томаш също играеше атакуващ футбол със блян във всеки мач да наложи своя жанр на игра без значение от класата на съперника.

При Левски се надявам да е всяко зло да е за положително и да се дава път на личните фрагменти.
ЦСКА 1948 демонстрира доста добра организация и за 4 години доближи до efbet Лига.
Комплимент също, че до колкото съм осведомен се залага единствено на български играчи досега. ЦСКА-София съгласно мен би трябвало да имат повече самообладание към треньорите, само че мисля че в този момент Стамен Белчев е добър ментор и това което аз съм гледал с него при предходния му престой играеха най положителния футбол”.

“Моите деца са към този момент независими тук в Германия и вероятно при забавни оферти от страна на клубове които работят със дълготрайна тактика ще ми бъде забавно след 23 години още веднъж да работя в България. Имал съм избрани контакти към този момент, само че до нещо съответно не се е стигало.

Специалистът е на мнение, че в последните години вижда усъвършенстване в изискванията за работа в България и това е причина за реализиране на по-добри резултати във футбола ни.

Мисля, че всичко е въпрос на организация. Преди време имаше във всяка област спортни учебни заведения където се работеше професионално и излизаха от там доста гении, които по-късно се развиваха не дребна част и в чужбина. Радостно е че в последните една-две години виждам смяна в мисленето на хората, от които зависят нещата и виждаме усъвършенствания в базите, което е причина за по качествена работа с младите футболисти. Виждате към този момент Мартин Минчев и Филип Кръстев към този момент подписаха с огромни клубове. Важно е българските състезатели, когато подписват във водещите футболни страни да демонстрират самообладание и да не се отчайват при първият срещуположен вятър, също по този начин да се интегрират бързо в тима и страната, където играят и колкото се може по бързо да научат езика, с цел да се усещат по сигурни и с повече самочувствие”, проучва още Костурков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР