Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността Рупите, които

...
Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността Рупите, които
Коментари Харесай

Орнитолог: Птиците, влечугите и лековити водорасли в местността Рупите изчезват

Птиците, влечугите и неповторимите лековити водорасли в местността " Рупите ", които й даваха статут на предпазена зона, изчезват. 

За това алармира дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който поради изследователската си активност там е доста по-известен като Димитър Рупски.  

Климатичните промени и безконтролната човешка активност в това неповторимо място са главните аргументи за умирането на флората и фауната в региона. Потвърждава се и изреченото от пророчицата Ванга, която приемаше там хиляди заболели и обезверени хора, че " ще пристигна време водата в буркани да затваряме ".

" В съпоставяне с преди 45 години, когато за пръв път пристигнах тук, Рупите са радикално разнообразни ", уточни Димитър Рупски в ефира на БНР и означи разликите в температурите и сезоните. 

Водата на Рупите към този момент изчезна от дълго време, единствената вода сега са минералните извори, добави той. По думите му това е и повода да изчезнат също и животните:

" Животни сега може да се видят единствено към Струма и там, където има някаква влага ". 

Димитър Рупски акцентира, че преди години в региона са се следили 300 типа птици, а в този момент са на половина. 

Според него в множеството неправителствени организации има най-вече младежи, които нямат кой знае какви знания за природата. " Завършили са, само че единствено на книга ", счита той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР