Петър КичашкиПетър Кичашки, Труд“Нямаме нужда от джедаи или космонавти на

...
Петър КичашкиПетър Кичашки, Труд“Нямаме нужда от джедаи или космонавти на
Коментари Харесай

„Добрите“ срещу „лошите“ или когато политиката стане тъп филм

  Петър Кичашки
Петър Кичашки, „ Труд “

Нямаме потребност от джедаи или космонавти на задача. Имаме потребност от уравновесени и уравновесени хора

Всеки е имал съмнителното благополучие да гледа тъп филм на Стивън Сегал или Долф Лундгрен. В него сюжетът постоянно е еднакъв. Добрият воин е бивше ченге /военен/разузнавач. Той не се занимава с мръсната игра или най-малко към този момент не се занимава.

Докато не е предназначен от своите най-близки съратници от някогашната му работа, с цел да им помогне. Врагът постоянно е еднопосочно зло – терорист или различен екстремист, който желае да унищожи света или най-малкото Ню Йорк. В екипа си е събрал съмнителни барети я от някогашна Югославия, я от някоя от Съветските републики. Откраднали са нуклеарна бойна глава и ще я взривят на Таймс Скуеър. Но нашият добър воин се появява в последната минута и с скука ступва неприятните. В сцените с пердах той неизбежно пребива 70 до 80 индивида с голи ръце, а при престрелките стреля на мрачно и през стена, като с всеки от 400-те патрона на револвера си убива по 4-5 индивида по едно и също време.

Във финалната сцена той съумява да хвърли злия терорист я в котел с киселина, я в пещ с разтопено желязо. При гибелта си злият персонаж съумява да прокълне положителния с нещо хвалебствено от рода на „ Не подозирах, че си толкоз популярен, мамка му! “ или нещо сходно. Добрият обезопасява бомбата, когато броячът е стигнал 1 секунда преди експлозия. Филмът свършва по какъв начин той се качва в кабриолет със своята колежка, която се е появила веднъж и половина преди този момент във кино лентата и има четвърт имитация, и двамата отпрашват към залеза, където ги чака плевел секс и още битка с бъдещи представители на злото. Този филм е общо-взето с еднакъв сюжет, може актьорите да са разнообразни, само че в случай че си изгледал един подобен филм, все едно си ги гледал всичките.

Горе-долу се почувствах като в подобен филм на Стивън Сегал, когато чух някогашният министър-председател Кирил Петков да разгласи, че той и неговите съпартийци, дружно с „ Демократична България “ били „ положителните сили “. Първо си казваш, че нещо не си чул вярно. После те напушва смях, този господин с парапетите и джемкорповете се пробва да се самобрандира като рицар в бели доспехи. Даже няма кой да пусне да го каже за него, той самичък си го приказва. После ми стана мъчително –

представяте ли си каква загуба на допир с действителността би трябвало да има човек, с цел да гледа на света по подобен черно-бял метод?

Накрая ме хвана гняв – България се трансформира в развъдник на прочувствени разстройства, овластени до най-високите етажи на властта. Едно време можеше да се запознаеш с Наполеон в лудницата, през днешния ден лудницата е в Народното събрание и там наполеоновци дал Господ. Тази работа дори спря да ни прави усещане. Превърнала се е във фонов звук, в общоприетоо състояние.

Истината е, че морализаторстването в политиката постоянно е сигнал за задаващи се беди. Проблемът на „ моралните “ политици е, че те възприемат политиката като борба сред положителното и злото, в която те са положителното, а опонетът е постоянно злото. Няма приблизително състояние, няма място за подозрения или сиви зони – аз съм положително, оня против мен е зло. Сега, казусът идва в това, че точно подобен вид говорене основава условия за тоталитаризъм. Когато този против теб е зло, тогава ти си в правото си да ползваш всички позволени и неразрешени начини, с цел да го премахнеш. Не просто, че имаш това право, ти имаш даже обвързване да направиш всичко допустимо, с цел да премахнеш злото. Дори това да значи да извършваш противозаконни арести, да се хванеш в коалиция с почитателите на Путин и каквото друго наумим –

всичко е разрешено, когато положителното води война със злото.

При такава структура в действителност положителното и злото се размиват, релативират се. Днес ти може да правиш същите далавери, каквито е правил съперникът ти през вчерашния ден, само че тъй като ги правиш ти, това е положително, а когато ги прави той, това е зло.

Персонализирането на положителното е не просто високомерно, налудничаво и искрено рисково държание. То е проява всъщност на схващане на природата на положителното и злото. Човек, който излиза и споделя „ вижте, аз съм положителното “, най-вероятно е човек, който е надалеч по-голямо зло, в сравнение с самичък може да си показа. Злото, както е добре известно, е просто неявяване на положително. И когато ти заемеш моралната поза на добър по дифолт, тогава ти отказваш да погледнеш личните си кривици и започваш да живееш във подправен свят, в който за всеки твой неуспех е отговорно митичното зло, т. е. някакви външни на тебе сили, които са се наговорили да те провалят.

Такива хора в никакъв случай не носят отговорност за дейностите си, не признават грешките си и не се учат от тях.

Тези хора са рискови, тъй като той намира морално опрощение за всяко свое деяние. Погазих закона и поставих клетва в нарушаване на Конституцията – направих го в борба със злото. Дадох едни държавни пари на една моя доста близка – направих го в борба със злото. Сключих необичайно съглашение с незнайна компания в областта на енергетиката – направих го в борба със злото.

Нали става ясна картината? Пътят към пъкъла, споделят, с положителни планове бил застлан. Според мен има една особена перверзия хора, които са потвърдили управническата си отпадналост да показват високо самочувствие на сполучливи управленци. Един тип той е добър водач, пет-шест е потрошил изцяло. Да не приказваме, че това е опит да се вкара страната в сюжет, който е толкоз тъп, че дори Стивън Сегал не би го пуснал по кината.

Страната се разпада под напора на вътрешни и външни политически и стопански земетресения, тука нашите хубавци седнали да изясняват кой какъв брой добър бил. Момчета и девойки, налегнете си въглеродния отпечатък и си дайте сметка, че го докарахме до тук поради вашето късогледство, дебелоглав и егоцентризъм.

Обективната истина е, че, както пишеше Елин Пелин, всички сме супа от бели и черни бобчета.

Всички сме и положителни, и неприятни, всички имаме мощни и слаби страни. Политиците се пробват да се държат като безгрешни, а това не е правилно, това е лицемерно. Всички виждаме грешките им, няма потребност да се вършат на девици. И, мисля си, че в случай че властимащите, които и да са те, стартират малко по-критично да гледат на себе си, стартират малко по-остри и взискателни да са към своите лични дейности, тогава ще получат и повече доверие. Как за тия години не чух един да излезе и да каже обществено, че е позволил някъде неточност? Как станахте всички безгрешни, пък в същото време страната ни е на това състояние? Няма по какъв начин и двете неща да са правилни – и страната зле, и политиците съвършени. Едното от двете е неистина.

Идва акция. Съветвам всички партии да го дават малко по-скромно. Никоя не е в позицията на „ положителното “. Никоя, още по-малко тази, която по този начин се самотитулова. Хубаво би било и ние като жители малко да сме по-нетърпящи към подобен вид изцепки и откровените нелепости. Нямаме потребност от джедаи или космонавти на задача. Имаме потребност от уравновесени и уравновесени хора с темперамент, които да могат да принесат личното си его на олтара на отечеството. Имаме ли такива?
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР