Петър Илиев е най-дълго задържалият се директор на НЕК ©

...
Петър Илиев е най-дълго задържалият се директор на НЕК ©
Коментари Харесай

Уволненият директор на НЕК Петър Илиев си спомни за оказван натиск

Петър Илиев е най-дълго задържалият се шеф на НЕК

© Надежда Чипева Върху уволнения в петък шеф на държавната Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е бил оказван напън, обвързван с продажбата на ток на борсата и осъществяване на фиктивни търгове. Това разгласи самият той на специфична конференция, на която направи самобитен доклад на активността си. Илиев обаче не сподели кой и в интерес на кого е било лобирането и за какво по-рано не е алармирал за този напън макар обвиняванията, които получи през юни от работодателските организации, че пуска нагласени търгове за електрическа енергия. Но сегашните му думи удостоверяват това, което в бранша се знае от месеци - група производители и търговци на ток, свързани с Христо Ковачки, съумяват да дирижират пазара на ток с помощта на бездействието (или в по-лошия сюжет със съдействието) на страната.

Петър Илиев към момента е изпълнителен шеф на НЕК, защото рокадата не е вписана в Търговския указател. Очаква се това да стане в сряда или най-късно в четвъртък. Неговото място ще бъде заето от Иван Йончев, който е бил шеф на Българския енергиен холдинг и в борда на " Мини Марица-изток " по времето на кабинета " Орешарски ". С това предопределение министърът на енергетиката Теменужка Петкова на процедура възвръща управлението на държавната енергетика от времето на Пламен Орешарски, защото преди седмица върна отпред на БЕХ и Жаклен Коен, който самата тя уволни през 2016 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Любопитно е също, че при започване на юли Петър Илиев самичък подаде оставка като началник на НЕК, само че тя не беше призната и той резервира поста си. Сега стана ясно, че той е схванал за освобождението му от поста по телефона, до момента в който е бил на отмора. Обадил му се е Жаклен Коен, който обаче не му е показал съответни причини за това.

Къде изчезва токът

" В България има остатък на сила, а ние страдаме от неналичието на ток ", споделя Петър Илиев и изяснява, че огромна част от електричеството, чиято цена е субсидирана, се изнася на открито и по този метод от бранша изтичат стотици милиони левове. Тук евентуално Илиев има поради електрическата енергия от ВЕИ и топлофикациите, която от средата на предходната година се продава на борсата и може да се изнася в чужбина, а централите получават награди от фонда " Сигурност на електроенергийната система ". Преди това тя се изкупуваше от НЕК и се пласираше единствено на вътрешния пазар.

Макар да не приказва в цялостна конкретика, Илиев пресмята, че с този експорт на ток българската енергетика е субсидирала прилежащите пазари с 1 милиарда лева Според него министър председателят Бойко Борисов не е осведомен с всичките неща, които стават в енергетиката, и по тази причина се позволява държавни предприятия като НЕК да губят.

Загубата на НЕК е незнайна, защото докладът на компанията за полугодието не е оповестен в уеб страницата на финансовото министерство, както изисква законът.

Да блокираш борсата

Друг проблем по думите на уволнения шеф на НЕК е, че разпоредбите на борсата са такива, че " няма правила и всеки продава на себе си ". Най-показателният образец за това са покупко-продажбите, които се вършат сред обвързваните с Христо Ковачки топлофикации и търговци на ток. " Застрашава се националната сигурност, тъй като 140 хиляди лева коства да блокираш свободния пазар за месец ", твърди Петър Илиев, само че без да разясни какво тъкмо има поради.

Междувременно работодателските организации КРИБ, АИКБ и БТПП изпратиха на 3 август сигнал до Главна дирекция " Конкурентоспособност " на Европейска комисия за злоупотреби с господстващо състояние на пазара на ток. В него поименно са изброени всички топлофикации и електроцентрали, зад които стои Ковачки, както и търговците от неговата група, които купуват и препродават тока им. Според бизнес организациите с държанието си предприятията на Ковачки по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренцията, като изкривяват пазара и основават голословно високи цени. Подобен сигнал бе изпратен по-рано и до Комисията за защита на конкуренцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР