Петър Ганев в коментар за седмичния бюлетин на Института по

...
Петър Ганев в коментар за седмичния бюлетин на Института по
Коментари Харесай

Доходите през 2020: Частният сектор поема удара на пандемията

Петър Ганев в коментар за седмичния бюлетин на Института по пазарна стопанска система
Общо през 2020 година брутният приход от заплати на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в България доближава малко над 36 милиарда лева Той се разпределя сред 2165 хиляди наети лица със приблизително годишно възнаграждение* в размер на 16 642 лв., или 1387 лв. на месец.

Брутният приход от заплати нараства макар пандемията и изгубените работни места, което е предизвикано от солидния растеж в междинните хонорари (+9,4%), компенсиращ спада в броя на наетите лица (-6,8%). Интересното е, че ударът на пандемията се понася съвсем напълно от частния бранш - спад с 155 хиляди на наетите лица, до момента в който в публичния бранш броя на наетите лица се резервира съвсем неизменен. Брутният приход на наетите лица в публичния бранш нараства с близо 920 млн. лева , резултат най-много от растежа в образованието, опазването на здравето и държавното ръководство, до момента в който в частния бранш се следи спад с малко над 210 млн. лева ., воден от спада в хотелиерството и ресторантьорството.

Въпреки по-тежкия удар на пандемията върху приходите в действителния бранш частната стопанска система продължава да господства, като образува близо 75% от общите брутни приходи от заплати на наетите лица в страната. Данните обаче ни разрешават да навлезем и допълнително подробност и да проследим образувания брутен приход от заплати по браншове. Преработващата индустрия остава водещият бранш макар отрицателния удар на пандемията и през предходната година образува брутен приход от заплати в размер на 6,7 милиарда лева На последващо място е търговията, която означи растеж макар рецесията и към този момент носи брутен приход от заплати в размер на близо 5,5 милиарда лева Това са и двата бранша с максимален брой наети в страната, надлежно 465 хиляди в преработващата индустрия и 372 хиляди в търговията.
Реклама

На трето място към този момент стабилно участва секторът на осведомителните и информационните технологии, който носи близо 4 милиарда лева брутен приход на наетите лица. В осведомителните и информационните технологии са наети към 100 хиляди души, които получават доста високи хонорари - междинната заплата е 2,4 пъти над междинната за страната . Бурното развиване на цифровия бранш, в това число навлизането му във вторичните стопански центрове, предпоставя възходящата му роля в брутните приходи от заплати в страната.

Следващите три бранша са доминирани от страната - образованието, опазването на здравето и държавното ръководство носят поотделно сред 2 и 3 милиарда лева брутен приход на наетите лица. В тези три обществени сфери се образува над 70% от брутния приход на наетите лица в публичния бранш.

Детайлната разбивка на частен и публичен бранш ясно демонстрира другия профил на действителната стопанска система, както и сериозната роля на страната в избрани сфери. Държавата образува над 95% от брутните трудови приходи в образованието и държавното ръководство и близо 70% от тези в опазването на здравето и обществената работа. И до момента в който тези браншове имат мощно обществен темперамент, то публичният бранш образува и сред 37 и 57% от брутните трудови приходи в други стопански сфери като енергетиката, водния бранш и ръководството на отпадъците, културата и спорта, превоза, както и добивната индустрия .

По създание полемиката за намесата на страната в стопанската система би следвало да не е просто спор за размер на бюджетните средства, а бездънен диалог по дерегулацията във всяка от тези сфери.
Реклама

* Брутна работна заплата е възнаграждението, което лицето получава за положения от него труд, преди приспадането на наложителните и доброволните вноски за обществено и здравно обезпечаване и данъчните начисления за сметка на наетото лице. Средната годишна брутна работна заплата се пресмята, като начислените средства за работна заплата за отчетната година се разделят на междинния списъчен брой на наетите по трудово правно отношение без лицата в отпуск по майчинство.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Петър Ганев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР