Петър Чолаков политолог, в коментар за Дойче веле Евродепутатите Ковачев,

...
Коментари Харесай

Ще получи ли ГЕРБ подкрепа от "Доналд и Ангела"

Петър Чолаков политолог, в коментар за " Дойче веле "
Евродепутатите Ковачев, Новаков, Адемов, Радев, Майдел и Йорданов потърсиха поддръжката на своите сътрудници в Европейския парламент и на еврокомисарите. Много е евентуално сътрудниците на господин Борисов в Европейската национална партия (ЕНП) да застанат на негова страна - по този начин както господин Вебер го направи през лятото на 2020, когато в България вървяха митингите против кабинета на ГЕРБ. Партията на Борисов може да разчита и на еврокомисарката Мария Габриел, която е и вицепрезидент на ЕНП. Сигурно е също, че и да има партийни рецензии против Борисов, те ще бъдат скрити от очите на публиката.
Без важен резултат
Една публична позиция на ЕНП във връзка проверката на кабинета " Янев " ще се употребява от партията на Борисов като заем - пред гласоподавателите у нас, а и пред света въобще. Формулата е известна и изпитана. " Доналд и Ангела ми имат вяра, вярвайте ми и вие " - това ще каже Борисов. Братската прегръдка - рамото, подложено от партийните приятели, тяхната разтуха и състрадание, изключително в случай че пригласят на изказванията, че против ГЕРБ има " репресии ", ще бъдат добра вест за Борисов преди парламентарните и президентските избори.

Подкрепата на ЕНП обаче надали би имала някакъв изключително важен резултат върху метода, по който обществото у нас, а и хората в чужбина гледат на ГЕРБ. В репортажите си за митингите в България през 2020 година международните медии дадоха естрада на сигналите, че Борисов и партията му са забъркани в огромни корупционни схеми - това е леке, което те мъчно ще измият. Мястото на България в показателите на " Трансперънси интернешънъл " и на " Репортери без граници ", позицията на сенаторите Боб Мененедес и Джим Риш за положението на българско-американските връзки, отчетът на Държавния департамент за правата на индивида в България през 2020 и други съдържат все неласкави за ГЕРБ оценки, основани на обстоятелства.
Конюнктурната партийна поддръжка с пощенско клеймо от Брюксел подкопава доверието в Европейски Съюз.
Поради тези аргументи бе предстоящо, а и нужно, служебното държавно управление да стартира да чисти " авгиевите обори " на ГЕРБ. Ревизията е императив, заложен от огромна част от обществото: митингите против кабинета " Борисов 3 " се подкрепяха от над 70% от българите, а партиите на митинга като Има Такъв Народ, Демократична България и ИСМВ освен влязоха в 45-ото Народно събрание, а и все още усилват електоралната си поддръжка.

Изправянето пред съда на политици, за които има подозрения за корупция, не е безусловно знак за реваншизъм. Това е процедура във високоразвити демократични страни като Франция (бившият президент Саркози прекара 15 часа в полицейския арест и бе наказан на 4 години затвор), Италия (бившият министър председател Берлускони също бе наказан на 4 години затвор за данъчни закононарушения през 2013), Съединени американски щати (срещу Тръмп към този момент тече и престъпно дело в щата Ню Йорк) и други
Капитал - брой 22 Знак, че законът е за всички
Навсякъде последователите на свалените от власт политици бързат да ги изкарат жертви и тръбят, че досегашните величия са станали цели на политически репресии. Ала в одобрените демокрации процесите против фигури от огромен диаметър най-често са знак, че правилото за върховенството на закона се съблюдава. Въпросът в подтекста на България и тукашната осакатена Темида по-скоро е различен - дали за висшите политици, за " големците " в миналото идва Видовден, или те постоянно сполучливо се изплъзват от ръцете на възмездието.

По-важен е другият резултат от жалбата на ГЕРБ - виждайки по какъв начин в ЕНП бранят своите си хора, българите, които считат, че инспекциите и уволненията, подхванати от кабинета " Янев ", са основателни, ще се погнусят и ще изгубят (ако въобще са го имали) доверие в европейските институции.

Конюнктурната партийна поддръжка, пристигнала с пощенско клеймо от Брюксел, може да налее вода в мелниците на радикални политически планове и бизнесмени, които слагат под подозрение изгодата от участието в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР