Петър Чолаков, политолог, в коментар за Дойче веле Борисов посрещна

...
Коментари Харесай

Чии сметки ще излязат верни

Петър Чолаков, политолог, в коментар за " Дойче веле "
Борисов посрещна оферти от " ИТН " кабинет с наяве удовлетворение. Макар да завоюва изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов има прекомерно дребна преднина пред ГЕРБ. С малко над една четвърт от народните представители планът му за държавно управление се нуждае от поддръжката на други обединения в 46-ото Народно събрание. Потенциалните сътрудници - другите " партии на митинга " - реагираха сериозно. От сигналите от Демократична България и ИСМВ е ясно, че няма да гласоподават за кабинета " Василев ". Подкрепа няма да пристигна и от Българска социалистическа партия.

Правителство с мандата на Има Такъв Народ обаче няма да " дохвъри " и на крилете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. За Трифонов това ще значи да съобщи гласоподавателите си, което би било не просто политическо самоубийство, а и би унищожило вечно харизмата му. Ако Слави искаше да влезе във властта посредством договорка с Борисов и Доган, можеше да го направи в предходния парламент. Вместо това той остана правилен на думата си. Защо да го прави в този момент?

Основната причина да разгласи изпреварващо кабинета си е, с цел да показва, че няма да взе участие в пазарлъци. Целта също е отговорността за ориста на новото държавно управление да падне върху другите " партии на митинга ".

За мнозина обаче опитът на Трифонов да показва политическа бистрота засече. Ходът му беше разчетен като ултиматум и демонстрация на надменност, а симпатизантите на другите две обединения го заподозряха тъкмо в това, което той се мъчи да потвърди - че не обслужва статуквото. Има Такъв Народ сама наля масло в огъня. Николай Василев, препоръчан за министър-председател, мъчно може да бъде знак на смяната. Вместо партньорство резултатът е " другарски огън ". Разбираемо Борисов потрива предостатъчно ръце.

Фрустрацията против Слави Трифонов обаче има учредения: трите партии ще имат общо 112 депутати. Те са на една ръка разстояние да образуват държавно управление, въпреки и на малцинството. Защо тогава Има Такъв Народ саботира с ултиматума си различен, допустим за всички, вид? Те евентуално биха дали отговор, че " ръката разстояние " до 121 гласа в действителност е извънредно скъпа; че тя би направила обединенията на смяната подвластни от статуквото и нов " златен пръст " на задкулисието. Явно Трифонов не желае да влиза във властта непременно. Но персоналното ми мнение е, че от шоуто бяха и са длъжни да бъдат отворени за разговор с Демократична България и ИСМВ, а по някои въпроси даже и с Българска социалистическа партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР