Петък вечер. През горещия август главната улица на един от

...
Петък вечер. През горещия август главната улица на един от
Коментари Харесай

Драконов дъх - опасна ли е новата мания сред децата?

Петък вечер. През горещия август основната улица на един от морските ни курорти е претъпкана с млади фамилии и деца. Малчуганите нетърпеливо дърпат родителите си към малко павилионче, пред която се вие дълга опашка. Там се продава мразовит десерт, който не притегля с усет, а с резултат. Щом го опитат, от устата и ноздрите им излиза гъст бял пушек, написа.  
Хлапетата застават и за ефектна фотография пред родителите си, които гордо я популяризират в профилите си във фейсбук. Чува се и детски глас, който нервно пита татко си: “Тате, тате може ли драконов мирис? ”.

Тайната на магическия дим е в една избрана съставна част от десерта - течен азот. Той няма цвят, аромат и усет. Методът се употребява в модерната в последно време молекулярна кухня, където подготвени готвачи го ползват, само че доста деликатно, тъй като азотът е течен при -195 градуса по Целзий. Това значи, че въпросните бонбони са рисково охладени, а резултатът се получава от заскрежената им слюнка.

Забавлението “Драконов мирис ” се появи преди няколко години, когато на мода излезе и райският газ. Заради известността на късите видеа в желаните от децата обществени мрежи през тази година “леденият бонбон ” стана неизменима част от вечерната фамилна разходка по Българското Черноморие. Новият тренд измежду децата - “Драконов мирис ”, обаче не е напълно безопасен. Той може да аргументи измръзване на кожата и вътрешните органи, споделят лекари.

Името на замразеното развлечение идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация. Десертът съставлява зърнени топчета, които може да бъдат в разнообразни цветове - зелено, жълто или алено. Цветните топчета се потапят в течен азот, а незабавно по-късно се продават против 7 лева Течният азот се съхранява в термоси. При работа с него са нужни очила и ръкавици.

“Трябва да се внимава да не изпръска капка, тъй като допирът му с жива тъкан може да провокира мигновено измръзване. Той е с температура - 195 градуса или по-ниска, тъй като толкоз е точката му на шупване. Тоест, с цел да е течен, азотът би трябвало да е на по-ниски от тези градуси. Ефектът се получава от студените азотни пари, които излизат в композиция с влагата във въздуха и става на гъста пара ”, разяснява биохимикът доктор Юлиян Караджов от Българска академия на науките.

Десертът е толкоз леден, че трансформира слюнката в дъха на децата в заскрежена “пара ”. От носа излиза гъст бял пушек, какъвто не може да се възпроизведе нито с цигара, нито с елементарна водна пара. Децата наподобяват като герои на приказен филм. Оттам идва и името на лакомството.

“Драконовият мирис ” не е нито сладостен, нито солен, по-скоро няма усет. Субстанцията се продава във високи пластмасови чашки и с дълги клечки за шишчета, с която се хапва замразеното зрънчо. Остатъкът от течността на дъното на чашата не трябва да се отпива. “Когато попадне върху по-топла повърхнина, като да вземем за пример устата, втечненият азот стартира да кипи и да се изпарява. Издишаният въздух съдържа водна пара, а не азот. 

Но има документиран случай, в който академик слага в устата си полутечен азот. Неговата цел е да покаже, че няма никакви увреждания в устната празнина от кипенето на течния азот. Проблемът се демонстрира при самото му усвояване, в резултат на което се получават доста съществени измръзвания. От капчица полутечен азот може да се получи мехур върху лигавицата, само че няма заплаха от увреждане на вътрешните органи ”, изяснява доктор Петьо Брезоев, кожен лекар в ДКЦ “Александровска ”. Ако има увреждания от измръзване, те са в региона на директния контакт.

Самият азот не е отровен, само че рисково ниската температура може да аргументи увреждане на човешката тъкан, а изместването на кислорода от азот може да докара и до задушаване. “Въпреки ниската температура на десерта той не крие опасности при поглъщането му, тъй като по пътя до стомаха азотът ще се изпари, само че рискът за измръзване в устната празнина остава ”, разясни биохимикът. “От игра с неща, които провокират внезапно намаление на температурата, в резултат на което се получава измръзване, има хора, на които са им рязани устни и е правена пластика ”, добави още доктор Караджов.

Заради прекомерно ниската температура на десерта търговците обгръщат чашката със салфетка, тъй като е толкоз студена, че пръстите залепват за пластмасата. “Образува се скреж по чашата. Налага се да я трансферирам от едната ръка в другата, тъй като пръстите ми измръзват. Но клипчетата в инстаграм и тик ток стават доста ефектни с него. Иначе на усет е гадно ”, описа 12-годишната Венцислава.

Ученичката пробвала замразеното прелъщение, когато била на отмора със фамилията си в Несебър. “Преди три години с щерка ми пробвахме за първи път драконовия десерт в Слънчев бряг. Търговецът категорично ме предизвести да не се пипа с ръце, а единствено с дългата съчка, тъй като е рисково ”, описа майка на 6-годишно дете. Трябва да се забрани на необразован личен състав да работи с течен азот на улицата, предлага пък доктор Караджов.

В медицината течният азот се употребява от кожни лекари за унищожаване на брадавици и други кожни лезии. Там обаче се взима капчица от него, а здравното лице работи с ръкавици и очила. Течният азот намира приложение и в тъканните банки, в които се съхраняват замразени ембриони, семенна течност и стволови кафези. Той се употребява и в сладкарската промишленост, с цел да се получи по-хрупкав резултат.
 
През 2018 година Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) издаде предизвестие против потреблението на храни, които съдържат течен азот. В отчета се показва, че може да аргументи увреждане на вътрешните органи при усвояване или даже проблеми с дишането, изключително при тези, които страдат от астма. Предупреждението на управляващите идва след голям брой сигнали, постъпили при тях, за тежки пострадвания върху кожата и вътрешните органи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР