Петък 13-и от векове е смятан за предвестник на .

...
Петък 13-и от векове е смятан за предвестник на .
Коментари Харесай

Петък 13-и е: Откъде идва поверието, че това е лош ден?


Петък 13-и от епохи е считан за предвестител на. На тази дата мнозина са по този начин парализирани от боязън, че не стават от леглото. Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800-900 млн. $, защото доста хора просто не отиват на работа.

Много хора отхвърлят да пътуват, да вършат огромни покупки (например на жилище) или да подписват контракти. По данни на Института за проучване на уплахите в Северна Каролина от петък 13-и изтезава сред 17 и 21 млн. американци. Симптомите варират от умерена паника до парализираща суматоха.

Този ден обаче е и ентусиазъм за някои от края на XIX век, романи от началото на XX век, както и няколко кино лентата на ужасите.

Точно като черната котка, разпиляната сол и счупеното огледало, доста хора имат вяра, че петък 13-и носи. Въпреки че не е несъмнено тъкмо по кое време хората са почнали да имат вяра в това, суеверията към цифрата 13 изтезава човечеството от епохи.

Докато западните култури свързват цифрата 12 с цялост, неговият правоприемник 13 има дълга история като знак на неприятен шанс. Защо обаче към него се прибавя и петък? Изследователите към момента търсят корените на това.

Съществуват няколко хипотези. Според библейската традиция 13 посетители (Исус и неговите 12 апостоли) са участвали на, извършена на Велики четвъртък. На идващия ден - Разпети петък, разпъват Исус на кръста.

Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е довело до дългогодишното християнско, че съществуването на 13 посетители на маса е неприятна прокоба - по-специално, че това е заиграване със гибелта.

Въпреки че отрицателните асоциации свързани с петък са по-слаби, някои допускат, че те също идват от християнската традиция – с изключение на, че в петък Исус е бил, в този ден Ева дава на Адам ябълката от Дървото на познанието, а Каин убива брат си Авел.

Според друго поверие магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвало се, че 13-ият в групата е самият демон. Освен това 13-ата карта в Таро символизира „ Смъртта “.

Третата версия е обвързвана с датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V почнало гонение на тамплиерите. Стотици били екзекутирани. От този ден нататък петък 13-и е считан за неприятен и трагичен ден.

Съвпадението петък 13-и се среща най-малко един път в годината. През 2009 година, 2012 година и 2015 година е имало три такива съвпадения. Тази година съдбовният ден се среща през януари и октомври. Любопитен е и обстоятелството, че всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и.

Ако сте от тези, които се опасяват да не ви мине черна котка път, евентуално на:

- Не предприемате пътувания, тъй като смятате, че това ще ви донесе злощастие.

- Внимавате да не счупите огледало, тъй като 7 години ще имате неприятен шанс, тъй като съгласно античните римляни животът се обновява на всеки 7 години.

- Не бихте родили на петък 13, с цел да не бъде детето ви нещастно.

- Ако отреже косата си на петък 13, член от фамилията може да откри гибелта си.

- Не отваряйте чадър на закрито на петък 13, тъй като шансът ще избяга.

- Ако видите стълба, подпряна на стена, не преминавайте под нея.

- На петък 13 носете синьо око, с цел да се предпазите от уроки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР