Петъчно пътешествие в изворите и еволюцията на транспорта. На днешната

...
Петъчно пътешествие в изворите и еволюцията на транспорта. На днешната
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 26 март 1899 потегля първият електрически трамвай

Петъчно странствуване в изворите и еволюцията на превоза. На днешната дата през 1899г. в космополитна и голяма по мащаби Москва потегля първият електрически трамвай.

Преди навлизането на подземната мрежа и московското метро през 30-те години трамваите са едно от най-използваните средства за напредване. Те претърпяват промяна от задвижване с конска двигателна сила до доста по-удобните модерни влакчета.
Освен наличната цена и личното разписание, незасегнато от градския трафик, трамваите на съветската столица са и късмет да се потопите в красивите естествени дадености, да разгледате панорамно историческите здания, а в случай че сте по-романтично настроени и да се повозите на така наречен речни трамваи.
Става дума за корабчета по притоците на Волга, които прорязват територията на Москва.

Стартът на трамваите в България не закъснява доста. Първите трамваи в София са посрещнати от жителите като „ знамение “. Пуснати са в придвижване на 1 януари 1901 година по шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от основните места. Картината в 21 век - дължината на релсовия път е съвсем 10-кратно повишена до 221 км, а самите трамваи са безспорна емблема на столчиния град.

Може ли да се живее без коли?

Интересният опит отново с днешната дата идва от остров Принц Едуард, където през 1908 година със закон забранили всички коли. Като споделяме всички дано отбележим, че по това време на острова имало единствено седем автомобила, само че това било задоволително локалните хора да се опитат да предпазят природата и животните от шумните коли.

Пет години след въвеждането на възбраната бил извършен референдум, само че 90% от коренното население решило, че напредването ще продължи без МПС на четири колела. Без мотори, изгорели газове и подплашени животни.

И по този начин до 1919 година, когато напредъкът се промушил в този канадски остров.

Век по-късно остров Принц Едуард продължава да носи славата на красиво и чисто кътче земя. Крайбрежието му е композиция от дълги плажове, дюни и стръмни крайбрежия, построени от червеникави на цвят пясъчници, блата и заливи. Затова и държавното управление е приело строги закони за запазване на околната среда, залесяването и земеползването.

На острова има основани 16 провинциални парка и един народен парк - Гринуич. Друга забавна специфичност на острова е, че със закон от 1976 година е неразрешено потреблението на алуминиеви и пластмасови кутии, бутилките за еднократна приложимост за бира, безалкохолни питиета и консерви. Истински образец за виновна и поредна политика в опазването на огромния запас, наименуван природа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР