Пет заплахи за световната икономика и финансова системаНай-голямото безпокойство е

...
Пет заплахи за световната икономика и финансова системаНай-голямото безпокойство е
Коментари Харесай

Ще се завърнат ли черните лебеди

Пет закани за международната стопанска система и финансова система Най-голямото безпокойствие е за ескалация на рецесиите в Украйна и Тайван, които могат да предизвикат конфликт на нуклеарни суперсили
 

Какви " черни лебеди " могат да раздрусат международната стопанска система и финанси през 2023 година? Според теорията на икономиста Насим Талеб, " черните лебеди " са мъчно предвидими опасности, които могат да доведат до обилни отрицателни последствия. Най-голямото безпокойствие е ескалацията на рецесиите в Украйна и Тайван, които могат да предизвикат конфликт на нуклеарни суперсили. С всички останали " лебеди " международната стопанска система в последна сметка ще свикне и ще се помири, даже в случай че следствията се окажат по-сериозни, в сравнение с след световната рецесия от 2008 година
-->
1. Военни спорове

Повечето анализатори и политици считат, че забележителна ескалация на въоръжените спорове е главният риск за международната стопанска система през 2023 година Осъзнаването на този риск може да докара до превръщане на икономическите трендове и да промени разпоредбите на играта за пазарите в доста дълготраен проект. В края на 2021 година мнозина се тревожеха за вероятни въоръжени спорове, само че тогава на първо място на фокус беше обстановката към Тайван. Сега всички схващат, че спорът в Украйна носи не по-малки опасности за международната стопанска система.

Тъй като войната в Украйна е в разгара си, тя не се смята за " черен лебед ", само че равнището на заканите може да се усили. " Перспективата за преустановяване на военната рецесия в Украйна към момента е неразбираема и рисковете от нейното разширение са много обилни ", споделят анализатори.

Конфликтите в други елементи на света, като Тайван и Близкия изток, също съставляват огромен риск за международната стопанска система. Въпреки че Китай не предприе военна ескалация в Тайван след идването на някогашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова, той остана подготвен да позволи казуса с военни средства.

Ако стартира военна интервенция, в най-хубавия случай против Пекин ще бъдат наложени стопански наказания, в най-лошия - ще има въоръжен конфликт сред Китай и Съединени американски щати.

Възможни наказания на Запада против Китай, изострен дефицит на чипове заради прекъсване на производството им в Тайван, блокиране на Тайванския и Малакския проток, през които минава повече от половината от международния контейнерен трафик, е сюжет за бързото изгубване на международната стопанска система.

2. Повишаване на лихвите

Проучване сподели по-голямо безпокойствие от предходната година във връзка с темповете на стягане на паричната политика от водещите централни банки в света, които са принудени да се борят с рекордната инфлация.

На първо място, паниката е обвързвана с политиката на Федералния запас на Съединени американски щати (FRS), който увеличи главната рента до 3,75-4%. Затягането на паричната политика на Фед е с рекордни темпове, каквито не помним от 80-те години на предишния век. Въпреки нарастването, главната рента на Федералния запас на Съединени американски щати към момента е негативна в действително изражение, защото изостава от инфлацията, която възлиза на 7,7% на годишна база през октомври. Следователно пазарът чака нарастване на ставката най-малко до 5%.

Рисковете от прекалено повишение на лихвите са доста съществени, защото от 2008 година международната стопанска система натрупа голям дълг, надхвърлящ 300 трилиона $. Това е 350% от годишния международен Брутният вътрешен продукт. Малко компании, физически лица или даже страни ще могат да обслужват такова дългово натоварване при нови лихви, които са в пъти по-високи от първичните. Строгата парична политика, съчетана с криза в стопанската система, може да провокира лавина от банкрути и да потопи света в положение на непрекъснати неизпълнения на отговорностите на страните от разрастващите се пазари и кредитираните корпорации /подобно на 1980-те години/. " Неизпълнението на отговорностите в разрастващите се страни ще сложи началото на мощна финансова рецесия, трансформирайки се в международна икономическа рецесия, което доста ще надвиши мащаба на рецесията от 2008 година ", споделя Александър Лосев. През 2008 година водещите международни борсови показатели се сринаха с 40-75%, а международният Брутният вътрешен продукт през 2009 година се сви с 2,3%.

3. Разширяване на глобите

За международната стопанска система повишението на успеваемостта на антируските наказания, както и вероятното изостряне на връзките сред Съединени американски щати и Китай, ще значат по-нататъшно фрагментиране на международната търговия, вложения и финансови транзакции. В този случай излизането от стагфлационния сюжет ще бъде още по-трудно, вероятни са нови разтърсвания - с енергийни запаси, храни, торове и така нататък За Русия стягането на изолацията ще понижи още повече притока на модерни технологии, съставни елементи и доста други, а оттова и евентуалният стопански напредък в средносрочен проект.

4. Вирус

" Черният лебед ", наименуван COVID-19, който долетя до нас през 2020 година и държеше всички пазари в напрежение през последните три години, престана да всява боязън у икономисти и вложители. Според изследване на портфейлни мениджъри от ноември на анализаторите на Bank of America (BofA), този риск даже не попада измежду първите шест риска, от които световните портфейлни мениджъри най-вече се опасяват. В същото време анализаторите означават рисковете от появяването на нови вируси или модификации на ковид, които са устойчиви на съществуващите ваксини. Вирусите могат да предизвикат нови талази от пандемии и да доведат до блокиране, изключително в страни с минимална приемливост. Рисковете от появяването на нови варианти на ковид и нови талази на пандемията остават, само че както демонстрира практиката, от ден на ден страни избират да не стягат карантинните ограничавания и дават приоритет на поддържането на бизнес интензивността.

Докато държавните управления, здравните системи, предприятията и жителите станаха по-устойчиви на пандемията, икономическият инструментариум за справяне с въздействието беше понижен спрямо 2020 година и 2021 година През последните две години, съгласно данни на BofA, централните банки са налели над 8 трилиона $ във финансовите системи и са получили два пъти повече от стопанската система под формата на фискални тласъци от държавните управления. " Светът към този момент няма да се бори с новата пандемия с ограничения на паричната политика, тъй че ще има внезапна криза, само че с нескончаем излаз от нея (L-образна вместо V-образна криза през 2020 г.) ", споделя Антон Прокудин.

5. Природни опасности

" Черни лебеди " са рисковете от огромни естествени бедствия в Югоизточна Азия, трусове и цунами (предимно край крайбрежията на Япония), по прилика с тези, които се случиха през 2011 година Япония е третата по величина стопанска система и най-големият заемодател в света. Сериозни естествени бедствия могат да срутен локалния финансов пазар, което в допълнение ще утежни развиването на финансовата рецесия в света и ще принуди Японската централна банка да увеличи лихвените проценти. " Такава обстановка може да сложи въпроса за кредитоспособността на развитите страни, което ще направи рецесията неуправляема, а следствията за международната стопанска система ще бъдат доста по-лоши, в сравнение с през 2008 година ", счита Антон Прокудин.

Прогноза

Въпреки всичко това участниците на пазара остават плахи оптимисти за вероятностите за 2023 година Те имат вяра, че идването на какъвто и да е " черен лебед " (с изключение на нуклеарната война) няма да е сериозно за международната стопанска система. Примерът от 2020 година с нейните пандемични и карантинни ограничавания сподели, че даже доста съществени разтърсвания върху стопанската система като цяло могат да имат доста лимитирано влияние сами по себе си. Но сходно развиване на събитията е допустимо при изискване, че не провокират вторични отрицателни последствия.

При отрицателен сюжет, на фона на постоянна инфлация в западните страни, повишаване на геополитическите опасности, повишение на лихвите на Фед над 6% и на ЕЦБ над 3%, международната стопанска система ще бъде изправена пред тежка криза. При този сюжет междинната цена на петрола Brent ще бъде единствено $50 за барел, Urals - $40 за барел, написа komersant.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР