Пет селища остават без ток – това са селата Полски

...
Пет селища остават без ток – това са селата Полски
Коментари Харесай

Хеликоптер облита бедстващи села в Бургаско

Пет селища остават без ток – това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

С хеликоптер на Групово дело „ Гранична полиция “ бе осъществено облитане на региона. Целта бе да се откри цялостната картина на региона, да се огледат най-засегнатите зони, вредите, както и дали има бедстващи сега хора.

Борисов прати верижни машини на помощ на Бургаско >>>

Подробности към ситуацията все още на територията на Бургаския район бяха оповестени на ексклузивен брифинг.

В него участваха шефът на ГДПБЗН основен комисар Николай Николов, шефът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов, шефът на РДПБЗН комисар Васил Василев, регионалният шеф Вълчо Чолаков, зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев и началникът на УКОРС към община Бургас Веселин Василев.

По думите на Вълчо Чолаков положението на двата най-големи язовира на територията на Бургаски район – Ясна поляна и Ново Паничарево е положително и няма заплаха от преливане.

Други седем язовира са със скъсани стени , само че това са каскадни язовири, които не могат да основат огромна приливна вълна и по тази причина не са включени в листата с рисковите водни складове. Четири от язовирите са в община Бургас, два – в община Камено и един в община Айтос. Съставени са актове за нарушаване на техните стопани и са издадени наставления за възобновяване на стените.

По първични данни от водното злополучие са наранени най-много Равнец и кварталите „ Горно и Долно Езерово” , като хората са евакуирани в точния момент.

Много от къщите в Карнобат също са наводнени, защото падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър.

В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени в точния момент. На тел. 112 са подадени 77 сигнала за бедстващи хора. Огромното количество вода не е разрешило на екипите достъп до най-засегнатите къщи.

Затруднения да подават сигнали са изпили и живеещите в с. Полски извор, където е имало спиране на телефонните връзки. Временно лимитирано е придвижването от Бургас към Средец, в региона на пресечката от Черни връх към Константиново.

Силно нарушена е структурата н а моста над Мандренска река . Пътят Братово – Полски извор е затворен. Първите сигнали за бедственото състояние в крайморския град, подбудено от проливния дъжд, са подадени в община Бургас към два часа след среднощ, посочи Красимир Стойчев.

Своевременно на сигналите са се отзовали избавителни екипи, четири от които не престават и все още да отводняват къщите в Равнец, а един екип работи в Братово.

В подготвеност са рейсове, с които вероятно да се транспортират хора от засегнатите региони. Социалните служби ще обиколят къща по къща и ще разказват вредите, породени от поройния дъжд.

По автомагистрала „ Тракия”, в правата Карнобат – Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи компании отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Инспектиран е пътят сред селата Черни Връх и Полски извор. Установено е, че тук-там е нарушена освен настилката, а е отвеян и горният асфалтов пласт.

Най-засегната от водното злополучие е община Камено, където избавителните и евакуационните дейности не престават.

Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов бе безапелационен, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули , които ще останат там, до момента в който е належащо. По думите му сходна мярка е наложителна, освен с цел да бъде опазен парцелът на хората, само че и те да са спокойни за своето имущество, разясни Калоянов.

Областният шеф посочи, че бедствието е взело три жертви - възрастни и трудноподвижни хора. Издирва се и мъж от с. Черни връх.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР