Пет седмици след историческото нападение на 7 октомври в Израел,

...
Пет седмици след историческото нападение на 7 октомври в Израел,
Коментари Харесай

Вашингтон пост: В плановете на Хамас е имало и втора серия нападения

Пет седмици след историческото нахлуване на 7 октомври в Израел, стартират да се разкриват очертанията на по-мащабен проект на " Хамас ". Според анализаторите задачата на палестинската ислямистка групировка е била освен да убива и залавя израелци, само че и да провокира районен спор, написа в. " Вашингтон пост ", на който се базира Българска телеграфна агенция.

Доказателствата, разказани от повече от дузина сегашни и някогашни чиновници на разузнаването и на силите за сигурност от четири западни и близкоизточни страни, демонстрират, че желанието на планировчиците на " Хамас " е било да бъде нанесен удар с исторически мащаби, с който да принудят Израел да реагира с голяма мощ.

Длъжностни лица, които до момента не бяха говорили по въпроса, обявиха пред американското издание, че сведенията, събрани през последните дни за претекстовете на " Хамас ", са разрешили сглобяването на по-ясна картина.

След като пробиха израелската граница на към 30 места, бойците на " Хамас " направиха всеобщо ликвидиране на бойци и цивилни в най-малко 22 израелски села, градове и военни постове, след което въвлякоха израелските сили за защита в престрелки, траяли повече от ден.

Нови данни сочат, че те са били подготвени да стигнат още по-далеч. Според публични лица някои бойци са носели задоволително храна, муниции и съоръжение, с цел да устоят няколко дни. Те са имали указания да продължат във вътрешността в Израел, в случай че първата вълна от набези успее, като вероятно ударят по-големи израелски градове.

Щурмовите екипи съумяха да обхванат до Офаким, израелски град на към 15 благи от линията Газа и на към половината от дистанцията сред анклава и Западния бряг. Една от бойните групи е имала разследваща информация и карти, които демонстрират, че те са имали желание да продължат нападението до границата на управлявания от Палестинската автономност Западен бряг.

" Ако това се беше случило, щеше да е голяма пропагандна победа - алегоричен удар освен против Израел, само че и против Палестинската автономност ", счита някогашен американски чиновник, осведомен с доказателствата, събрани след нападението на 7 октомври. 

Според обществените изказвания на групировката, както и съгласно оценки, споделени на четири очи с публицисти, даже " Хамас " е била сюрпризирана от огромния темперамент на нахлуването си на 7 октомври. Според сегашни и някогашни чиновници на разузнаването обаче водачите са очаквали, че нападението ще докара до освен това от взимане на заложници. Басем Наим, представител на " Хамас ", съобщи в изявление в петък, че групировката е възнамерявала авансово тежкия ответен удар на Израел. " Знаехме, че ще има бурна реакция ", споделя Наим, представен от " Вашингтон пост ". " Но ние не избрахме този път, до момента в който имахме други благоприятни условия. Ние нямаме други благоприятни условия. "

Лидери на " Хамас " са изразявали обществено подготвеност да одобряват тежки загуби, евентуално включващи живота на доста мирни жители, живеещи под тяхното ръководство, отбелязва американското издание. Движението е било готово да одобри сходни жертви, с цел да провокира вълна на въоръжена палестинска опозиция в района и да попречи на напъните за нормализиране на връзките сред Израел и арабски страни, съгласно специалисти по разузнаването и битката с тероризма.

" Те бяха доста наясно какво ще се случи с Газа на идващия ден ", съгласно почитан израелски боен, който има достъп до поверителни разследващи данни, в това число разпити на бойци на " Хамас " и подслушани диалози. " Те желаеха да завоюват своето място в историята - място в историята на джихада - за сметка на живота на доста хора в Газа. "

Планирането на историческото нахлуване е траяло повече от година преди 7 октомври, като представителите на " Хамас " са го скрили в дълбока загадка. Ученията са се провеждали подземен и над земята в линията Газа. Информацията е била събирана с евтини наблюдателни дронове, от поданици на Газа, които имат позволение да работят в Израел - постоянно в същите селища, които са били нападнати от групировката - и даже от израелски уеб сайтове, като обществени медии и организации за недвижими парцели. Не са употребявани комплицирани техники, само че методът е бил доста систематичен, а детайлностите са били скрити и от съдружници като Иран и " Хизбула ".

С цел да се приспи бдителността на Израел, конфликтите с израелските сили и " Хамас " са спрели след 2021 година В резултат Израел е считал ливанската " Хизбула " и радикални групировки на Западния бряг за по-голяма опасност за сигурността си. В последна сметка комбинацията от похищение на вниманието и престорена подготвеност за съдействие е дала резултат на 7 октомври.

Басем Наим, представителят на " Хамас ", съобщи, че непоколебимата позиция на групировката за връщане на всички някогашни палестински земи би трябвало да обясни желанията ѝ. Групировката е работила, водена от убеждението, че идеята ѝ се " заличава " и подценява. " Ние предупреждавахме, казвахме, че нещо следва, казвахме, не залагайте на мълчанието на палестинците ", акцентира Наим. " Никой не се вслуша. Тази интервенция считаме за акт на защита ".

При нападението са осъществени голям брой зверства, в това число разпаряне на корема на бременна жена и убийства на деца. Според разпитите, проектите на " Хамас " са били извънредно подробни, в това число кой от командирите би трябвало да прави изнасилвания.

Според Гази Хамад, водач на палестинското придвижване, е имало " затруднения на терен ", дължащи се на несвързани с " Хамас " палестинци, които се включили към бойците.

Още по-тревожни за някои анализатори бяха доказателствата за подготовка на продължителна офанзива. Представители на " Хамас " обявиха, че са били сюрпризирани от огромния си прогрес на 7 октомври и не са били готови за по-дълбоки нахлувания в Израел или вероятно в Западния бряг. И въпреки всичко на телата на няколко от убитите бойци са открити ресурси от храна и екипировка за доста дни.

" Те възнамеряваха втора фаза, в това число в огромните израелски градове и военни бази ", съобщи почитан израелски чиновник, който приказва при изискване на анонимност, с цел да разиска секретни разследващи данни.

Дори в случай че настоящето управление на " Хамас " бъде дейно унищожено, групировката и нейните почитатели ще продължат да считат 7 октомври за победа, частично тъй като дейностите им несъмнено съумяха да привлекат вниманието на света върху палестинския спор.

Говорителят на " Хамас " Али Баракех съобщи, че ислямистите са се подготвили за израелските бомбардировки и считат, че могат да отблъсне сухопътна офанзива на ЦАХАЛ от отбранителни позиции, свързани с мрежа от тунели.

От началото на сухопътното навлизане други водачи на " Хамас " обществено ликуват за това, което възприемат като стратегическа победа над Израел. В изявление си за ливански медии Хамад съобщи, че " Хамас " е подготвен да извърши сходни набези против Израел " още веднъж и още веднъж ".

Изявленията на " Хамас ", приветстващи по-широк спор, припомнят за изказванията на водачите на Ал Кайда след атентатите от 11 септември 2001 година, отбелязва Рита Кац, изпълнителен шеф на организацията SITE, която изследва идеологията и онлайн връзките на екстремистки групи. Лидерът на " Ал Кайда " Осама бин Ладен очакваше гневна американска реакция след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон - и я е приветствал, смятайки, че тя ще докара до световен спор сред Запада и мюсюлманския свят, който в последна сметка ще бъде извоюван от исляма.

" Хамас " знаеше, че Израел ще отвърне на удара със мощ. Това беше целият смисъл ", счита Кац. " За " Хамас " страданието на палестинците е жизненоважен съставен елемент за предизвикателство на неустойчивост и световно отвращение, от които (движението) се стреми да се възползва. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР