Пет пъти по-голям миграционен натиск по границата ни с Турция

...
Пет пъти по-голям миграционен натиск по границата ни с Турция
Коментари Харесай

Пет пъти по-голям е натискът по южната граница

Пет пъти по-голям миграционен напън по границата ни с Турция през първите пет месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Това е една от аргументите парламентарната комисия за надзор на службите да организира съвещание в региона.

Ситуацията в Афганистан е една от главните аргументи за усилването на натиска, което се чака да продължи и през летните месеци. През май, в съпоставени с април, арестуваните са по-малко, което е резултат от засилената защита от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Депутатите от Комисията за надзор на спецслужбите първо посетиха регистрационния приемателен център в Харманли, където се настаняват незаконните мигранти откакто влязат в страната ни. Тук през април е имало най-вече хора през тази година, последният месец, обаче са намалели.

48% е заетостта на този териториален център, другояче общо за зетровете на ДАБ са настанени 1575 лица към сегашния миг, сподели Димитър Киров, зам.-председател на ДАБ.

Това е 38% от общия потенциал на местата за настаняване в Агенцията. Повечето жители са мъже, като най-вече са от Афганистан и Сирия.

Зейнеб е сирийка. В България е от 9 месеца.

Още очаквам отговор на молбата ми за статут. Аз съм вдовица, избягах от войната с 4-те си деца. Чакам решение за статут, с цел да мога да работя и да се устоявам. Сега получавам по 50 евро на месец, споделя Зейнеб.

За всеки настанен се поставят по 5 лв. за храна дневно.

За нас беше значимо да установим какво може и по какъв начин може да помогнем на тези чиновници за това тези чиновници да работят по-мотивирани. Оказва се, че една брутна заплата е към 1100 лв. на специалист, който организира първичните изявленията, да вземем за пример. Медицинското обслужване също има потребност от поддръжка. В момента работи една здравна сестра и посещават лекари когато има нужда, сподели Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната комисия за надзор на спецслужбите.

Депутатите от комисията посетиха е центъра от затворен вид в Любимец, който е към дирекция " Миграция " на вътрешното министерство. Настанените там нямат право на свободно напредване. През първите пет месеца на предходната година мигрантите в Любимец са били 595, а през тази са 3115 или над 5 пъти повече. Пикът е бил през април, когато в Центъра е имало над 1000 незаконни мигранти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР