Пет от десетината варненци събрали се на протест пред Община

...
Пет от десетината варненци събрали се на протест пред Община
Коментари Харесай

Цинизъм: Глобиха за изхвърляне на боклук протестиращи срещу боклука във Варна -

Пет от десетината варненци събрали се на митинг пред Община Варна, с цел да изразят недоволството си от казуса със сметосъбирането и сметоизвозването бяха санкционирани от Дирекция Екология " за непозволено изхвърляне на отпадък,който си държат в ръце ".

Символично жителите оставиха торби за боклук цялостни с хартия пред постройката на локалната администрация. Проявата, която протече под надпис „ Смет за кмет ", стана мотив на място да дойде екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

И вместо отдел " екология " към Община Варна да се бори с боклука и генезиса на казуса, чиновниците взеха решение да се борят с протестиращите против неприятното сметосъбиране и градските сметища край контейнерите за боклуци, заяви moreto.net

Администрацията написа фиш на организаторката на демонстрацията Стела Николова. Наложиха й глоба от 50 лв. поради изхвърляне на боклуци на нерегламентирано място и нарушение на публичния ред. Николова изясни, че просто са се събрали пред постройката на Община Варна и това, което има до тях на земята е персонален багаж, който ще отнесат. Въпреки това инспекторите я глобиха.



Предни дни Николова прикани съгражданите си, които всекидневно виждат струпани отпадъци към казаните, да занесат самобитни торби за боклук цялостни с хартия.

На днешната демонстрация тя и присъстващите подредиха чували с торбички и ръкавици, предопределени за кмета.

„ За да може да почисти той, откакто компанията, с която подписва контракт, не се оправя единственото нещо, което подхваща администрацията, е да глобява тази компания. Освен санкциите ние нищо друго не виждаме налице. В предходния контракт имаше четири компании, които обслужваха нашия град. Когато една от компаниите не се справяше й даваха за образец другите компании, които се оправят. Сега обаче нямаме опция да разберем дали друга компания би се справила с новата система, която беше въведена. Има я и в София, и Бургас, само че мисля, че са по-чисти от Варна. Докога ще се оправдават с компанията, която чисти града ни. Варненци заплатиха 30 млн. лв. повече за непорочност, в сравнение с при предходни контракти. Явно и с тази спомагателна сума не можем да се оправим, тъй че нашият град да бъде чист. Сигурно има и недобросъвестни хора, които си изхвърлят боклука на необозначени места, само че откакто няма глоба е напълно обикновено хората да не се пробват да се превъзпитават. Ако има наказания и общинската администрация, и районните кметства си вършеха работата, то това нямаше да се случи. Решението с изключение на санкциите е и да се даде къс период на тази компания и в случай че тя не се оправя, то тогава да се приключи договорът. Не съм виждала този контракт и не знам дали в него въобще има заложена уговорка за преустановяване. Не знам дали въобще са планувани някакви наказания с изключение на тези смешни 118 хиляди лв.. ", разяснява Николова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР