Пет общини в България вече са част от мрежата Най-добри

...
Пет общини в България вече са част от мрежата Най-добри
Коментари Харесай

5 общини в България вече са част Най-добри европейски дестинации“

 Пет общини в България към този момент са част от мрежата " Най-добри европейски дестинации “ за здравен и балнео туризъм. Министър Ангелкова връчи наградата за спечелилия в състезанието Община Костенец, подгласници са Ардино, Баните, Самоков (дестинация Белчин) и Сапарева баня. На гала с присъединяване на министъра на туризма Николина Ангелкова бяха наградени 5 нови български ЕДЕН дестинации по плана на Европейската комисия " Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam ".

Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на дребните и междинните предприятия (2014–2020 г.) COSME, оповестяват от пресцентъра на Министерството на туризма.  

Община победител в състезанието стана Костенец с подгласници общините Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино. Един от първите планове, по които кандидатствахме пред Европейската комисия след основаването на министерството, бе за ЕДЕН дестинации. Предните издания на състезанието бяха за културно-историческото завещание.

" За първи път печелим план за разпространение на балнео и СПА услугите, което съответствува с задачите ни за разширение крилата на сезоните ", съобщи министър Ангелкова. Общините финалисти вземат участие интензивно и в 7-те балнео и СПА дестинации, които институцията сътвори.

" За нас състезанието е обща марка за разцвет в туризма, доказателство, че се движим в вярната посока - да станем още по-привлекателно място за туристите, показа и кметът на Общината победител Костенец Йордан Ангелов.  

Плакети получиха също и ръководители на общините подгласници – кметът на Сапарева баня Калин Гелев, кметът на Ардино Изет Шабан, кметът на Баните Милен Белчев и зам.-кметът на Самоков Люба Кленова. Главният секретар на министерството Красимира Нечева връчи оценките за Сапарева баня и Ардино. ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence ( " Най-добри европейски дестинации “).

Целта е да се промотират нововъзникващи и към момента малко познати територии, които са създали характерни услуги на база локални естествени запаси и инфраструктура за тези услуги. Проектът притегля вниманието към многообразието и сродните характерности на европейските дестинации, които се включват в обща мрежа. Създава се платформа за продан на положителни практики с фокус върху обществената, културната и екологичната резистентност. Оценяването на дестинациите протече в два стадия - по документи и след визити на място от екипа на плана. Успоредно беше осъществено фотозаснемане, с цел да се приготвят брошури за дестинациите на български и британски език.  

Отличените общини си наподобяват по благосъстоянията от минерална вода, здравословен климат, красива природа и културно-историческо завещание. В Костенец, Баните и Сапарева баня работят профилирани лечебни заведения за рехабилитация с дълги обичаи. Същевременно всяка от 5-те общини предлага на туристите по нещо неповторимо като история и артефакти. В община Костенец има три целогодишни курорта - Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани, първият - с 9 лечебни извора. Сред забележителностите са крепостта " Стенос " при прохода " Траянови врата ", Костенският водопад, доста екопътеки, трасета за скално катерене и прочие

Ардино впечатлява с меандрите по Арда. В местността " Белите брези “ въздухът лекува респираторни болести. " Дяволският мост " е шедьовър на средновековното строителство. Много туристи посещават и античните светилища Орлови скали и Адата, крепостите Асара и Боровица, пещерата " Хладилника " и други

В община Баните с изключение на процедури за балнеолечение са търсени многочислените туристически пътеки и екомаршрути. Наблизо е ловно стопанство " Кормисош ". Известни са праисторическото населено място Давудьово, тракийските оброчища, Римският мост и други Край Белчин също са открити остатъци от римски бани. Изворите " Белчин бани " и " Белчин-Верила " са измежду най-предпочитаните. В местността " Св. Спас " са открити руини от тракийско светилище и римския кастел " Герме ", които хората нарекли Цари Мали град - през днешния ден прочут музеен комплекс.

Емблемата на Сапарева баня е гейзерът с температура 103°С - единствен у нас и на континентална Европа. Туристите идват тук поради неповторимата природа на Рила, хубостта на връх Кабул и Седемте рилски езера, водопадите, пешеходните направления.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР