Пет месеца преди въвеждането на еврото и отказа от лева,

...
Пет месеца преди въвеждането на еврото и отказа от лева,
Коментари Харесай

5 месеца преди приемане на еврото цените ще се обявяват с две валути

Пет месеца преди въвеждането на еврото и отхвърли от лв., цените в магазините ще са изписани в двете валути. След това още 12 месеца търговците ще би трябвало да демонстрират какъв брой е коствала стоката в левове и какъв брой в евро.

Това излиза наяве от оповестения от Министерството на финансите, който предстои на публично обсъждане до 6 август.

" Идеята на проекта е да реализира равномерен преход за приемане на единната валута, тъй като това изисква ужасно доста техническа работа и не трябва да се позволяват сривове в всекидневието на жителите и компаниите ", изясни финансовият министър Асен Василев. В проекта в детайли е разказано всяка институция какви задължения има и в какви периоди би трябвало да ги извърши.

Едновременното обозначаване на етикетите на две цени 5 месеца преди и 12 месеца след приемането на еврото, има за цел да не позволи увеличение на цените заради закръгляне нагоре.

Превалутирането на цената от левове в евро, ще се прави посредством използването на закрепения валутен курс 1.95583 лв. за 1 евро, който е безвъзвратен. Не се позволява преизчисляване на суми по съкратената форма на закрепения обменен курс - примерно 2 лв. за 1 евро или 1.96 лв. за 1 евро, а би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната запетая. Едва тогава полученият резултат може да бъде заоблен до един цент.

" Влизането в еврозоната не се чака да генерира инфлация и подобен е образецът с други страни, които са приели евротото ", съобщи финансовият министър Асен Василев. Той уточни, че там където все отново е имало повдигане на цените, то е било поради потискана инфлация, за да се покрият критериите за участие в еврозоната.

За да се избегне далавера, Министерството на стопанската система и Комисията за отбрана на потребителите ще проведат проучване на цените на най-често употребяваните хранителни артикули, на съществени артикули и постоянно употребяваните услуги, една година преди въвеждането на еврото. Резултатите ще бъдат оповестени обществено. За да поощрят правилните търговци, които правилно превалутират цените, двете ведомства ще раздават стикери " Честен търговец ".

Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени, а техните имена ще бъдат посочени в " черен лист ", който ще бъде оповестен на интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите, планува планът за въвеждане на еврото.

Етикетите дълго време ще са с обозначени две валути, само че пък  плащането едновременно с левове и евро, ще е за малко - единствено един месец . " Двойното обращение в комерсиалната мрежа е единствено един месец, тъй като по-дълъг интервал прекомерно ще усложни нещата - компаниите ще би трябвало да водят двойно счетоводство и това може да докара до безпорядък ", изясни финансовият министър.

Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, до 31 януари 2024 година в това число, левът и еврото ще бъдат по едно и също време със статут на законно платежно средство. След приключването на този един месец, еврото ще стане единственото законно платежно средство в България. 

През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центровете за услуги. Търговците обаче би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро, в случай че не могат да го създадат от на практика съображения.

Така на процедура ще има два канала за обмяната на валутата - единият посредством търговците и лицата, предоставящи услуги, а вторият чрез банките и " Български пощи ". 

Още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на банка, платежна институция или сдружение за електронни пари.

Освен това в продължение на 6 месеца след въвеждане на еврото банките и " Български пощи " ще обменят гратис на каса банкноти и монети. В идващите шест месеца обаче се налага такса за тази услуга, само че в проекта не се показва какъв брой ще коства тази услуга. БНБ ще продължи да обменя без такса банкноти и монети от лв. в евро за безкрайно време.

След като Съветът на Европейски Съюз излезе с оценка, че България извършва критериите за влизане в еврозоната, Българска народна банка ще създаде дизайн на българската страна на евромонетите. Производството им ще стартира след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на еврото в България.

Обмяната на левовете в евро  няма да спре или да промени действието на съществуващите контракти. Всички заеми, депозити, средства по сметки, разнообразни финансови принадлежности и скъпи бумаги ще бъдат автоматично и гратис преобразувани като цената на лв. ще стане равнозначна на цената в евро, преобразувана посредством използване на необратимо закрепения обменен курс сред лв. и еврото.

Целият развой ще се организира при необятна осведомителна и информационна акция, която ще разяснява процеса на въвеждане на еврото, ограничения за отбрана, защитни детайли на евробанкнотите и евромонетите. Граждани и компании ще бъдат призовани да внесат огромна част от левовите си наличия в брой в банкови сметки, с цел да могат парите им автоматизирано и гратис да се превалутират в евро от датата на участието.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР