Пет лева за килограм на едро и до 7 лева

...
Пет лева за килограм на едро и до 7 лева
Коментари Харесай

Килограм домати може да достигне 7 лева на пазара

Пет лв. за кг на едро и до 7 лв. на пазара на дребно може да доближи кг домати, откакто Турция спря износа си до 15 април.

Поскъпването на тържищата към този момент се усеща, сподели за БНР ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов, само че дефицити на пазара няма да се стигне.
През идващия месец цените на доматите ще скочат с още сред 10 и 15 %, до момента в който българското оранжерийно произвеждане излезе всеобщо на пазара.

И единствено потребителското търсене може да контролира цената.

" При доматите, краставиците, бързоразвалящите се артикули няма по какъв начин да има задържане. Пазарът ще сработи на някакво ценово ниво. Всичко зависи какъв брой може търсенето да понесе като цена. Ако търсенето не може да понесе цена от 7 лв., няма да има от 7 лв., защото ще би трябвало да се хвърлят, а когато се хвърля стоков импорт, тя стартира да не се взима и да не се внася ", споделя ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, Владимир Иванов.

 istock istock
До дефицити обаче на българския пазар няма да се стигне, единомислещи са специалистите.

" Ще има от всичко. Може би цените ще са по-високи, само че няма да забележим празните лавици и тук към този момент е въпрос на пазарна мощ кой какво ще може да си разреши да си закупи и защото много хора с изоставащи приходи най-вероятно ще отидат към заменяне с повече консумация на листен зарзават ", отбелязва още Иванов.

Турски медии оповестиха през днешния ден в това време, че страната отстранява възбраната за експорт на домати, въведена от 2 март.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничаването, базирайки се на " необикновеното нарастване на цените на доматите в Турция и бедствието, породено от земетресението ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР