Пет компании участват в конкурса за придобиване на нови радари

...
Пет компании участват в конкурса за придобиване на нови радари
Коментари Харесай

Конкурс за нови радари за армията - участват компании от САЩ, Италия, Израел, Испания, Франция

Пет компании вземат участие в състезанието за придобиване на нови радари за армията. Офертите ще бъдат отворени в четвъртък, съобщи БНР.

Петте компании са от Съединени американски щати, Италия, Израел, Испания Франция. България желае да купи седем радара - пет за далечно разкриване и две за близко - с таван на договорката 400 милиона лв.. В листата са и компании, които и преди са проявявали интерес към състезанието.

През февруари служебният кабинет уточни, че покупката на радарите е от стратегическа значимост за армията и по тази причина я изключи от процедурите по Закона за публичните поръчки. Мотивът тогава беше „ превъзмогване на недостига от качества за обезпечаване на дейно, непрестанно и надеждно наблюдаване и надзор на въздушното пространство “ на България и НАТО.

Наличните радиолокационни станции, с които армията разполага, са от 70-те и 80-те години на предишния век. А отчети за положението на защитата са отчитали, че поради остарялата техника радарите на военната авиация не могат повече да се поддържат.

Придобиването на новите радари е обвързвано и с новите изтребители Ф-16, 3 от които се чакат през 2025 година. Очакванията на военните бяха новите радари да са в армията в интервала 2023–2024 година Междуведомствената работна група занапред ще преглежда, проучва, прави оценка и класира подадените оферти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР