Пет игрални и девет документални филма, произведени през последните две

...
Пет игрални и девет документални филма, произведени през последните две
Коментари Харесай

12 български заглавия представя кинофестивалът „Златната липа“ в деветото си издание

Пет игрални и девет документални кино лентата, създадени през последните две години ще показа в програмата си деветото издание на Международния кино фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “, което ще започва на 28 май в Стара Загора.

За първи път не един, а два български кино лентата вземат участие в конкурсната стратегия на фестивала – „ Януари “ (2021) на режисьора Андрей Паунов и „ Жените в действителност плачат “ на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова, чиято премиера предходната година се състоя на фестивала в Кан.

„ Януари “е основан по известната едноименна пиеса на Йордан Радичков. Насред снежна стихия шейната на Петър Моторов се връща пред дома му, само че в нея има единствено шуба, пушка, заледен мъртвец на огромен вълк и голяма тайнственост.

„ Жените в действителност плачат “ поглежда по невероятен метод към живота на едно семейство, в което има най-вече дами. Филмът демонстрира разнообразни версии на сестринската обич и ненавист, на майчината обич и индиферентност, на потисничеството на дамите от патриархата.

В извънконкурсната стратегия влиза комедията „ Голата истина за група „Жигули “, която ще ни разсмее до сълзи с историята на група музиканти, които, към този момент в зрелост, вземат решение да се съберат още веднъж, с цел да си дадат сметка, че животът на нито един от тях не се е развил съгласно фантазиите му…

Сред игралните заглавия вниманието притегля последният игрален филм на проф. Анри Кулев, който ще бъде ръководител на международсото жури персонално ще показа творбата си. Покрай коронавирус пандемията филмът му „ Имало една война “ (2019) не съумя да добие необятна известност, макар прелестните си качества. В лентата огромният режисьор, художник, аниматор залага един въпрос с сложен отговор: Малка или огромна е Войната за един човек, жертвал живота си в нея?

Шестима българи – петима мъже и eдна жена, изгубила детето си, вървят по пътищата на войната. Всеки от тях носи в себе си трагичен претекст за своето пътуване…В невиждан поход, четиридесет хилядна войска, тичайки, ще преодолее дистанцията от 300 километра за по-малко от две денонощия без пътища, железница и транспорт… и ще победи. Човешкото във всеки един от героите ща бъде подложено на инспекция и всеки от тях ще се оправи съгласно силите си.

Извънконкурсната стратегия показва и две късометражни ленти. Филмът на младия режисьор Петър Вълчев „ Лека нощ, Лили “ (2021), споделя за самотна стара жена, която се пробва да пренареди още веднъж живота си, скрита в тъмния си дом. Лутайки се в лабиринта сред действителност, сън и недействителност, тя среща призрака на най-голямата си обич. Ще победи ли любовта им, времето и пространството или черната дупка на всекидневието ще я погълне?

Вторият късометражен филм е „ Жири “ (2021) на режисьора Петя Йосифова – Хънкинс, която споделя щура история, цялостна с обич и музика.

Изключително мощно е наличието на български документални ленти. Зрителите на „ Златната липа “ ще имат опцията да гледат впечатляващия филм на Светослав Овчаров „ Второто избавление “ (2021), построен напълно от летописи и документи за руската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947, която провокира най-големия политически, финансов и духовен поврат в новата българска история. Голяма част от фрагментите се демонстрират за пръв път.

Старозагорци още веднъж ще имат опцията да видят кино лентата „ Гео Милев в лабиринта на времето “, чиято премиера беше направена от неговия режисьор Костадин Бонев в Стара Загора, поради мощната връзка на поета с града хазаин на „ Златната липа “.

Ще забележим и разтърсващия документален филм на Стефан Командарев „ Живот от живота “ (2021), отдаден на донорството, което избавя човешки животи, само че в България продължава да се приема с запаси.

Темата за експанзията е в центъра на лентата „ Стражарите на нашата съвет “ на режисьора Станислав Дончев, а филмът на Петя Накова „ Тихо завещание “ насочва вниманието ни към проблемите на децата с повреден слух.

Филмът на Валентина Фиданова-Коларова „ Вибрации от душевността “ (2022) е документален роман за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.), основан във връзка 120-годишнината от рождението й.

Лентата „ Балада за Галилей “ (2020) по сюжет и постановка на Ралица Димитрова споделя за 91-годишният професор от Художествената Академия Галилей Симеонов. Изящният график е избрал да живее на село, в къщата на дядо си, измежду многочислените разновидности и оригинали на негови картини. Клошар или талант, влъхва или вманиачен – този филм демонстрира част от траялите над три години срещи с Галилей, в които той споделя парченца от живота и мислите си за изкуството, за великите персони от разнообразни времена и географски пространства, които споделят духа му, за признанието и смисъла на напъните.

Входът за всички прожекции и съпътстващи събития на кинофестивала „ Златната липа “ ще бъдат изцяло безвъзмездни с помощта на неговите уредници и поддръжката на Община Стара Загора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР