Пет години след дебюта си през 2018 г., третото поколение

...
Пет години след дебюта си през 2018 г., третото поколение
Коментари Харесай

VAG „вадят“ фейслифт на Туарег, но не могат да „извадят“ бъговете от новия софтуер

Пет години след дебюта си през 2018 година, третото потомство на Volkswagen Touareg претърпя фейслифт в средата на цикъла, въвеждайки редица нови функционалности, с цел да остане конкурентен на пазара по отношение на противници като BMW X5 и Mercedes GLE. Актуализациите обаче са относително незначителни.

По отношение на образното оформление дизайнът на SUV е освежен с изменена предна част, включваща друга радиаторна решетка, нова престилка и по-фантастични опционални матрични фарове, които VW назовава „ IQ.LIGHT HD LED “.

Тези нови фарове обгръщат повече от 38 000 интерактивни светодиода, които проектират светлинен килим непосредствено върху платното за придвижване. От VW настояват, че те осветяват пътя по-прецизно от която и да е от предходните им технологии за фарове и включват незаслепяваща дълга светлина. Touareg е първият модел, който ще бъде пуснат на пазара с тези светлини, само че скоро VW ще ги добави и към някои от по-малките си SUV коли.

Volkswagen е обновил и задницата на Touareg с LED светлинна лента по цялата широчина и светеща в алено емблема на VW.

Стандартно е инсталиран и нов датчик за натоварване на покрива, който ще задейства ESC по-рано, в случай че е належащо да се увеличи стабилността на придвижването.

Този датчик за натоварване работи в композиция с обновената система на окачването, която може да бъде оборудвана с деен компенсатор на преобръщането и ръководство на всички колела.

Според Volkswagen както общоприетото, по този начин и опционалното пневматично окачване са претърпели модификации за повишение на комфорта.

Преминаването към кабината разкрива голям брой свежи функционалности. Например обновеният Innovision Cockpit на VW, който съчетава цифровото арматурно табло и информационно-развлекателната система Discover Pro Max, към този момент е общоприет за цялата гама. 

Усъвършенствана е системата за гласово ръководство, а материалите на главните повърхности са с по-високо качество. Налице са и 45-ватови портове за зареждане с USB-C. Други нови функционалности включват Travel Assist, Park Assist Plus с дистанционно управление, Trailer Assist и Night Assist.

Задвижването на актуализирания VW Touareg е с избор от 3,0-литрови V6 мотори. Те включват бензинов елемент с 335 к.с. и 332 Нм, два турбодизела, които обезпечават надлежно 228 к.с. / 369 Нм и 282 к.с. и 443 Нм, както и двойка от два бензинови V6 plug-in хибрида.

Флагманският модел е прочут като Touareg R eHybrid и комбинира своя 3,0-литров V6 с електромотор, с цел да обезпечи комбинирана мощ от 456 к.с. за ускоряване от 0-100 км/ч за 5,1 секунди, до момента в който по-малко мощният хибрид има 386 к.с. Volkswagen към момента не е разкрил пробега единствено на електричество на двата хибридни модела (PHEV), които употребяват батерия с потенциал 14,1 kWh.

R се предлага и с голям брой други детайли с марката R, в това число нови сини спирачни апарати, наследник достъп до интериора, 20-инчови алуминиеви джанти Braga, нови кожени седалки, панорамен покрив и 4-зонов автоматизиран климатик.

Но не всичко е цветя и туарези

Софтуерни проблеми забавят стартирането на софтуерната платформа от последващо потомство на VW с до четири години

Вътрешното софтуерно звено на Volkswagen Group, Cariad, има проблеми от много време насам и те задълбочават. Сега амбициозната му софтуерна платформа 2.0 се отсрочва, с цел да може да се пуснат в продажба значими нови електрически модели на Audi и Porsche.

През октомври предходната година беше обявено, че Porsche е насила да отсрочи стартирането на новия Macan, който трябваше да бъде първият напълно електрически кросоувър на компанията.

По това време източник от Porsche съобщи, че хардуерът зад кросоувъра е страховит, само че „ софтуерът към момента не е на същото равнище “.

Част от амбициозната визия за бъдещето на марката, платформата, която трябваше да залегне в основата на новия Macan, както и на редица премиум коли от Audi и Bentley, трябваше да може да задвижва самостоятелно ръководство от равнище 4 и трябваше да бъде налична през идната година.

Сега основният действен шеф на Volkswagen, Арно Анлиц, споделя, че автомобилният производител се е насочил към съсредоточаване върху платформата Software 1.2, която ще бъде в основата на новия Macan и Audi Q6 e-tron през идната година, съгласно Autonews.

„ Ще има страхотни коли на тази платформа… това ни дава известна еластичност да отложим 2.0 за 2027, 2028 година “, сподели Анлиц.

Основна причина за проблеми в империята на Volkswagen, Cariad трябваше да вкара всички софтуерни разработки на автомобилния производител вътре в компанията.

Това щеше да му разреши да построи платформа особено за своите потребности, която да може да се употребява във всеки създаван от него автомобил.

Проблемите обаче от дълго време я преследват и отстраняването на проблемите в Cariad е една от главните цели на основния изпълнителен шеф Оливър Блум, откогато пое поста през септември.

За тази цел ръководителят на дъщерното сдружение Дирк Хилгенберг е сменен от Петер Бош, началник на производството на Bentley, и към него ще се причислят двама софтуерни специалисти, които ще попълнят управителния съвет.

„ Това ще бъде доста мощен екип, който ще се концентрира върху обрата в Cariad “, сподели Анлиц, който добави, че Cariad търси външна помощ, с цел да забави темповете, с които губи парични средства.

Това би трябвало да помогне на VW да пусне повече електрически коли в света, което ще му разреши да реализира крайната си цел да бъде водач в електрификацията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР