Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани

...
Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани
Коментари Харесай

Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани в парламента

Пет документа за съдействие сред България и Виетнам бяха подписани в Народното събрание при визитата на виетнамската парламентарна делегация у нас, водена от ръководителя на Националното заседание Въонг Дин Хуе. Визитата е по покана на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Двете делегации сложиха подписи под Меморандум за съгласие сред Народното събрание на България и Националното заседание на Виетнам; Меморандум за съгласие сред администрациите на Народното събрание на Република България и на Националното заседание на Виетнам; Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г.; План за съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 година, както и Меморандум за съгласие за основаване на връзки на другарство и съдействие сред област Перник и провинция Вин Фук.



Подписаните съглашения са както гаранция за развиване на двустранните връзки, по този начин и за обновяване работата на смесената българо-виетнамска комисия за икономическо, комерсиално и научно-техническо съдействие, чието съвещание ще се организира 10-12 октомври т.г., уточни в изказване за медиите Росен Желязков. Той означи, че по време на пленарните диалози са били обрисувани всички благоприятни условия пред двете страни, свързани с поощряване на вложенията – най-много по линия на основаване на смесени предприятия у нас и във Виетнам, опциите за интензификация на транспортната съгласуваност в Черно море и българските морски пристанища, въпроси, засягащи туризма и културата, както и ролята на двете страни като фактори за районното развиване в Европа и в Югоизточна Азия.



Оценяваме и поддържаме значимата роля, която Виетнам играе в Югоизточна Азия, Южнокитайско море и в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), и имаме вяра, че България има доста благоприятни условия за развиване в тези региони, с помощта на лидиращата роля на Виетнам и на нашия натоварен двустранен разговор, който през днешния ден бележи своето ново развиване, посочи Желязков. По думите му, обичайното другарство придобива към този момент формата на взаимноизгодни планове, на интензификация на комерсиалните връзки. И значим фактор за това е междупарламентарното съдействие, което е гаранция за създаване на високо доверие и тласък за бизнеса и обществото, акцентира ръководителят на Народно събрание.



Председателят на Националното заседание на Виетнам Въонг Дин Хуе означи, че България е една от първите страни, открили дипломатически връзки с неговата страна. Високо оценяваме обстоятелството, че Народно събрание одеве утвърди съглашението за отбрана на вложенията сред Европейския съюз и Виетнам, като имаме вяра, че когато то влезе в действие, бизнесът с Европейски Съюз, българският, виетнамският бизнес ще имат доста удобни благоприятни условия и това ще е основа за увеличение на вложенията, уверен е гостът.

Малко по-късно Въонг Дин Хуе ще приветства участниците в българо-виетнамски стопански конгрес на тематика: „ Политика и законодателство за развиване на двустранните връзки сред Социалистическа република Виетнам и Република България “.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР