Пет човешки скелета са открити при археологическите разкопки край Асеновград.

...
Пет човешки скелета са открити при археологическите разкопки край Асеновград.
Коментари Харесай

Откриха човешки скелети при разкопки край Асеновград

Пет човешки скелета са открити при археологическите разкопки край Асеновград. При работата на терен археолозите се натъкнали още на част от постройка, за която допускат, че е жилищна.

Новооткритите гробове са част от феодален некропол, на който археолозите попаднали преди години. Предполага се, че гробовете не са на знатни хора, а на небогати християнски фамилии, защото в тях не е бил положен никакъв инвентар. Предстои антрополозите да открият точните възраст и пол на откритите човешки остатъци.

Междувременно стана ясно, че интерес за откривателите е северната стена на крепостта Воден. Мястото се изследва за четвърта поредна година. Засега са открити 33 гроба, за които се допуска, че датират от 13. век. Намирани са още златна обеца, монети и средновековни керамични фрагменти.

В разкопките взе участие екип от студенти с теоретичен началник доктор Здравка Коркутова, заместник-ръководител доцент доктор Стоян Попов и музейни експерти от Исторически музей Асеновград с началник Иван Дуков.

Средновековна цитадела Воден се намира на 3 км западно от Асеновград, над квартал Горни Воден.

Проучванията се организират за четвърти път, като тази година акцентът беше върху северната стена на крепостта. По време на първите теренни изследвания в интервала от 1978 до 1982 година са открити западната стена, крепостни кули и некропол от XIV век. До момента е проучена част от средновековния акропол с 60 разкрити гроба и 22 гробни уреди. На север от настоящия параклис „ Свети Димитър” е разкрита част от крепостната стена. Намерени са фрагменти от кухненска и трапезна керамика, бронзови монети и печати от XI век.

В продължение на години крепостта е била предмет на разрушение. Вследствие на голям брой иманярски ровове е било нарушено вътрешното крепостно пространство. Новите изследвания тази година започнаха с почистване на терена, с цел да се лимитират набезите и похищенията.

Крепостта Воден е известна като цитадела на великия доместик на западните владения на Византия и създател на Бачковския манастир - Григорий Бакуриани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР