Пет бизнес организации се обявиха категорично за предвиждане на облекчения

...
Пет бизнес организации се обявиха категорично за предвиждане на облекчения
Коментари Харесай

Бизнесът настоява за облекчения в данъка за големите компании

Пет бизнес организации се оповестиха изрично за предугаждане на облекчения за фирмите с огромен брой чиновници и съществени активи при въвеждането на 15% корпоративен налог за мултинационалните компании с дъщерни сдружения в България и национални корпорации с доходи над 1,5 милиарда лева Данъкът е очакван в промените в Закона за корпоративното подоходно облагане - част от данъчните промени, които би трябвало да се гледат през днешния ден на второ четене в Народното събрание.

Представители на Американската комерсиална камара в България, Българо-белгийски бизнес клуб, Германо-българската индустриално-търговска камара, Конфиндустрия България и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) опазиха на конференция в Българска телеграфна агенция позицията си, че измененията ще доведат понижаване на конкурентоспособността на българските компании, утежняване на бизнес климата в страната и до отлив на вложения.

Те упорстват да се развива икономическата средата у нас към по-добро, с цел да не се постанова фирмите да търсят по-добро място за насърчаване на активността си. Според представителите на бизнеса, с помощта на данъчното облагане, в България години наред има наличие на съществени вложители, а в този момент страната ни е на път да загуби главно конкурентно преимущество.

Бизнес организациите не се срещу въвеждането на корпоративния налог, с който се транспонира в българското законодателство европейската инструкция 2022/2523. Искат обаче да бъдат приложени плануваните в директивата благоприятни условия за облекчения, каквито употребяват и съперниците им в други страни в Европейски Съюз. Опитали са да убедят в позицията си българските институции, само че без триумф

Президентът на Германо-Българската индустриална-търговска камара Тим Курт съобщи, че доста от членовете на организацията биха били наранени от увеличението на подоходното облагане. От камарата са съгласни да има минимално облагане в размер на 15%, само че смятат, че би трябвало да има облекчения за компаниите, които влагат съществени вложения и основават доста работни места. Курт означи, че смяната визира както сегашни, по този начин и бъдещи вложители. По думите му България се слави с удобно данъчно законодателство и би било необичайно, в случай че тя остане единствената страна в Европейски Съюз, която да не се възползва от опцията за данъчни облекчения при въвеждането на евродиректива 2022/2523. Той означи, че в този момент е последният късмет това да бъде избегнато преди днешното гласоподаване на данъчните промени в Народното събрание.

Президентът на Американската комерсиална камара в България Оливие Маркет изрази безпокойствие от повишението на данъчната основа. Той е склонен, че въвеждането на 15-процентния налог, само че счита, че има задоволително принадлежности това да бъде направено без да се ощетява бизнесът, като се употребяват и изключенията от директивата, дават опция за въвеждане на облекчения.

Маркет посочи, че има два метода за увеличение на приходите от налози в хазната - посредством повдигане на ставката, или посредством увеличение на ставката, като вторият метод е по-устойчив в дълготраен проект

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев разгласи, че от организацията не са съгласни да останем единствената страна в Европейски Съюз без данъчни облекчения за предприятията със сериозен брой служащи и обилни активи. От КРИБ се тормозят какво ще стане на днешното второ четене на данъчните промени в Народното събрание. Искат да се резервира бизнес климатът и хората да се усещат спокойни да влагат в България. По думите на Домусчиев, в случай че настояванията им бъдат подценени, ще вземат решение какви дейности и каква форма на митинг да подхващат против това равнодушие и " изцяло некадърно отношение ".

Домусчиев упорства да се основават условия да се развива бизнесът и да пораства стопанската система. Излиза че сме никакви, а всичко потегля от бизнеса, от него идват парите, посочи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР