Пести време, по-маневрена е, може да се управлява от дистанция

...
Пести време, по-маневрена е, може да се управлява от дистанция
Коментари Харесай

Създадоха магнитна система за по-бързо лечение на инсулт

Пести време, по-маневрена е, може да се ръководи от отдалеченост
Компания за високи технологии, отделена от лаборатория на Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих, създаде магнитно управляем катетър за бързо и безвредно лекуване на инсулти. Той не изисква лекарят да е на място по време на процедурата. Интервенционалният експерт може да командва катетъра посредством дистанционно управление и компютър.

Разработката надгражда с няколко стъпала едновременно лекуването на инсултите, които се предизвикват от тромб в кръвоносните съдове на мозъка - исхемични инсулти. Запушването на съд лишава близката му зона от О2 и там умират мозъчни кафези. От този тип са 3 от всеки 4 инсулта, останалите са резултат на кръвоизлив - хеморагични инсулти.

Мозъчните удари са една от водещите аргументи за гибел и неработоспособност. Шансът за оцеляване и възобновяване с малко последствия зависи от бързината, с която се възвърне естественото кръвоснабдяване на мозъка. “Прозорецът ” е единствено няколко часа. Второто изискване е болница, която дава съвременно лекуване.

При исхемичен инсулт най-честата процедура е да се вливат медикаменти, които разтварят тромба. Това обаче не всеки път може да стане или методът не е подобаващ за съответния човек.

Втора линия на реакция е по този начин наречената тромбектомия. Лекарят доближава с катетър по кръвен път до блокирания съд в мозъка, там особено приспособление прехваща тромба и по машинален път с евакуиране, още веднъж през комплицираната мрежа на кръвоносните съдове, отпушва съда и по противоположния път извежда съсирека от тялото. Методът е суперуспех на медицината. Ако има някакво стеснение, то е, че върхът на катетъра може да се движи в две направления, а комплицираната процедура изисква доста умения и опит за прекосяването на лидера през криволичещите кръвоносни съдове.

При новия тип магнитно ръководен катетър върхът му може да бъде огънат във всяка посока с помощта на магнитна глава. Също по този начин е по-малък, по-маневрен и по-безопасен заради мекотата на материала, изяснява възпитаникът на университета Кристоф Шотемс.

Друго преимущество е, че лекарят движи магнитния катетър посредством дистанционно управление, което значи, че не е належащо да бъде до пациента по време на процедурата. Това анулира нуждата екипът да работи в обсега на рентгеновия уред по време на процедурата. Допълнителна алтернатива е работа с устройството и през екран - посредством телемедицина. Така пациенти с инсулт ще може да бъдат оперирани допустимо най-бързо в локална болница от експерт, който даже не би трябвало да участва на място.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР