Пещера Венеца край Орешец. Пещера “Венеца се намира в Северозападна

...
Пещера Венеца край Орешец. Пещера “Венеца се намира в Северозападна
Коментари Харесай

Пещера Венеца край Орешец

Пещера Венеца край Орешец. Пещера “Венеца ” се намира в Северозападна България, наоколо до село Орешец, на към 12 км с кола северно от град Белоградчик. До входа на пещерата се стига пеш за няколко минути по черен път, започващ от направения за колите паркинг в южния завършек на селото. Ако не пътувате с кола, можете да се придвижите с трен до гара Орешец – оттова дистанцията се взима пеш за към 30-40 минути.

Открита е през 1970 година, а от 2015 година е отворена за туристически визити. Дълга е към 200 метра, а за туристите са налични общо 5 зали, като напредването става по построената за задачата железна платформа. Преминава се през няколко тесни сектора, в които за малко се постанова човек да се движи наведен.

Работното време е всеки ден от 9 до 17 часа. В делничните дни влизането  е на всеки кръговиден час (9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 и 16:00 часа), а в почивните – откакто излезе предната група. Цената за посещаване е 6 лева за възрастни, 3 лева за студенти и 4 лева за пенсионери.

В нея могат да се видят всички типове вторични  калцитни формирания , които природата може да сътвори със своята неповторима фикция.

Могат да се видят дендрити и хеликтити, които  порастват хоризонтално. В причудливите им форми могат да се разпознаят голям брой скулптори, като тази на Богородица. Голяма част от образуванията са от оникс, който е полупрозрачен.  

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР