Песен, посветена на героя от Родопската Шипка“ полк. Владимир Серафимов,

...
Песен, посветена на героя от Родопската Шипка“ полк. Владимир Серафимов,
Коментари Харесай

Пеят песен за героя от Родопската Шипка на събора в Рожен

Песен, отдадена на героя от „ Родопската Шипка “ полк. Владимир Серафимов, ще бъде показана за първи път на събора в Рожен. Премиерното осъществяване на „ Серафимовата ария “ от Светла Дукатева и Димитър Арнаудов ще е при започване на гала-концерта „ Рожен е България “ на 19 юли.

Наричат полк. Владимир Серафимов " Спасителят на Родопите ". 21-ви средногорски полк отпред с полк. Серафимов освобождава редица родопски села, само че когато против тях се изправя неведнъж превъзхождащия ги по бройка отряд на Явер паша, Главното българско командване издава заповед за оттегляне. Полковник Серафимов отхвърля да съблюдава заповедта.

" Аз не ще отстъпя селата, в които през вчерашния ден бях посрещнат като избавител ", споделя полк. Серафимов и на 21 октомври 1912 година печели борбата при Аламидере, спомогнала за освобождение на Родопите от османско господство. Паметникът на Родопската Шипка на връх Средногорец увековечава основната му победа.

Песента за героя е по музика на Виктор Йорданов - Кардамаи и текст на Ивайло Шопски. Осъществена е от Пътуващо читалище,,Бащино огнище " и Сдружение,,Родопски хайдути ".
Съборът на Рожен е обвързван с подвига на средногорци, защото до 1912 година е събирал родове и другари, останали от двете страни на границата. В съборните дни се отваряла границата, която до 1912 година минавала по билото на Рожен. Съборът е бил място за срещи на разграничени родове и комитски дружини, за сватби и родопска ария. Началото на обединен събор на Рожен е сложено през 1898 година по самодейност на отец Ангел Инджов, сподвижник на Петко Войвода. Свещеникът-бунтовник е деен член на Македоно-Одринската революционна организация, наказан от боен съд в Турция на 15 година затвор и изгнание, само че освободен с прошка през 1902 година

Изследвания на Държавен списък - Смолян демонстрират, че съборът е имал своята роля в освободителното придвижване. На Рожен си дават среща хайдушки дружини, които чертаят проекти за избавление и за присъединение на откъснатите територии към България. Неведнъж тук се събирали и четниците на Пею Шишманов, показва Зоя Начева, досегашен шеф на Държавен списък - Смолян. В архива в Смолян се съхраняват истински фотоси от незабравим събор през 1908 година, на които паралелно с цивилното население се виждат български и турски бойци и офицери, охраняващи границата. В по-новата си история съборът на Рожен през 1961 година става първата " сцена " за изява на знаковия оркестър " 100 каба " гайди, чиито наследници от двата смолянски състава " 100 каба гайди " и " 101 каба гайди " ще свирят и в този момент на поляните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР