Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21

...
Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21
Коментари Харесай

Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок „Хан Аспарух“

Перспективите за търсенето на петрол и газ в Блок 1-21 „ Хан Аспарух ", ситуиран в изключителната икономическа зона на България в Черно море, след отдръпването на френската „ Тотал " от плана бяха съществена тематика на диалога сред министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на румънската „ ОМВ Петром " - дъщерно сдружение на австрийската ОМВ. „ За българската страна евентуалният локален рандеман е с основно значение за реализиране на задачите за диверсификация на източниците на енергийни запаси. Разработването на локално находище би подсигурило енергийната сигурност и самостоятелност на страната и ще способства за повишение конкурентоспособността на стопанската система. Продължаването на изследванията в евентуално перспективни залежи като „ Хан Аспарух " е изискване за дейно реализиране на тези цели ", акцентира министър Малинов по време на срещата.

Роб Добинс, началник интернационалните връзки и активи на ОМВ Петром, срещна енергийния министър с идните стъпки за продължение на търсещо-проучвателните действия в блока. По време на диалога стана ясно, че ОМВ прави оценка високо капацитета на блока в Черно море. В момента компанията е в развой на търсене на нов акционер в консорциума, като преглежда и опцията за съдействие с локална компания, което бе приветствано от страна на Министерството на енергетиката.

Договорът за търсене и изследване на петрол и природен газ в Блок 1-21 „ Хан Аспарух " е подписан на 29 август 2012 година с „ Тотал Е&П България " и е с петгодишен период. През 2013 година към Тотал се причисляват „ ОМВ Офшор България " ГМбХ и „ Репсол България " Б.В. През 2020 година „ Репсол България " Б.В. трансферира своя дял на останалите двама акционери - „ Тотал Е&П България " и „ ОМВ Офшор България " ГМбХ. В началото на тази година стана ясно, че Тотал се отдръпва от плана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР