Перспективата за Западните Балкани е важна и неслучайно темата ще

...
Перспективата за Западните Балкани е важна и неслучайно темата ще
Коментари Харесай

Борисов: Очакваме максимален резултат от Срещата на ЕС в София за Западните Балкани


Перспективата за Западните Балкани е значима и неслучайно тематиката ще бъде във фокуса на Българското председателство на Европейски Съюз.

Това сподели министър-председателят Бойко Борисов, който незабавно след завръщането си от Сараево се срещна с еврокомисаря по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер.

Борисов акцентира, че самодейността за слагането на Западните Балкани измежду значимите тематики, които ще разискват водачите на Европейски Съюз, е продължение на полемиката за нуждата от мощен ангажимент на Европейски Съюз към района. „ Срещата се чака да бъде управлявана персонално от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. София има предпочитание за тясно взаимоотношение с институциите на Европейски Съюз за сполучливата й организация и постигането на оптимален резултат от нея “, уточни министър председателят.

Борисов и Йотингер се сплотиха към позицията, че би трябвало да се работи освен за европейската интеграция на Балканите, само че и да се подхващат практическите ограничения, които да облекчат живота на жителите. “За първи път председателството на Европейски Съюз ще е толкоз покрай района и България ще постави големи старания да подкрепи нашите другари и съседи в пътя им към Европейски Съюз ”, добави министър-председателят. Той акцентира и ролята на кохезионната политика за реализиране на икономическо и обществено доближаване както сред държавите-членки, по този начин и във връзка с страните-кандидатки.

Борисов срещна еврокомисаря с целите в плана за държавен бюджет за 2018 година, където просветителният бранш е изведен като приоритет, а Йотингер го приветства и акцентира, че точно образованието е най-хубавата инвестиция за страната. „ Само по този начин младото потомство може да е квалифицирано, а бизнесът и вложителите се нуждаят от добре квалифицирани младежи. Това не е развой, който се случва единствено в България, а и в останалите страни членки ”, разяснява Йотингер.

На срещата участва и българският еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел която оцени като извънредно виновен методът на България към нейното първо председателство на Съвет на Европейски Съюз. Премиерът Борисов добави пред двамата еврокомисари, че девизът на председателството "Съединението прави силата" е израз на волята на страната ни да работи за доближаването, разбирателството и повишението на конкурентоспособността и стабилността на европейските страни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР