Персоналът на Медико-денталния център към болница Царица Йоанна – ИСУЛ“

...
Персоналът на Медико-денталния център към болница Царица Йоанна – ИСУЛ“
Коментари Харесай

Искат отмяна на конкурса за управител на МЦ към ИСУЛ заради опорочена процедура

Персоналът на Медико-денталния център към болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се включи в петиция в отбрана на досегашния шеф доцент Виктория Жекова, поради подозрения за изопачен конкурс за нов шеф, заяви Българска национална телевизия. Според чиновниците на медицинския център конкурсната процедура по желание на нов шеф е опорочена от спор на ползи, неяснота и необективно оценяване на претендентите. В петицията се прикани за инспекция, както и за провеждането на нова конкурсна процедура. Преди седмица е направено и писмо, сезиращо всички виновни институции, само че до този миг няма отговор от тях.

„ Конкурсът не беше задоволително транспарантен, в това число и за нас. Нямахме достъп до всеки един стадий на състезанието. Не ни уведомиха и за резултата. Ние разбрахме от Търговския указател, че имаме нов шеф “, сподели Таня Гаврилова, чиновник на Медико-денталния център.

„ Не беше спазена заповедта на министъра. Министърът персонално спря всички конкурсни процедури преди ротацията. Нашата болница влиза в заповедта и редно беше да не се организира състезанието “, добави сътрудника й Донка Вълчева.

Провеждането на състезанието е подредено на 8 декември предходната година. Първоначално претендентът е един – тогавашният шеф доцент Виктория Жекова, която ръководи центъра в продължение на 18 години. Впоследствие срокът за кандидатури се удължава – тогава се появява и втори участник – доктор Матей Гаврилов, който печели състезанието с преднина в оценката в границите на няколко стотни.

Според чиновниците на центъра на никое място не са оповестени критериите и методиката за оценяване на претендентите. Освен това не е оповестен и съставът на комисията, която ги прави оценка, както и не са оповестени претекстовете за образуване на оценките на двамата претенденти, настояват още те.

„ Липсва фиктивен административен акт, който да приема резултатите от състезанието. Всички тези неща ние изискахме, само че не можахме да получим по формален път “, споделя някогашният шеф на Медико-денталния център към ИСУЛ доцент Виктория Жекова. По думите й претекстът е, че няма съображение за даване на тези данни.

От ИСУЛ са изпратили до Българска национална телевизия писмена позиция, в която показват, че няма нарушавания при провеждането на процедурата. От лечебното заведение означават, че за първи път се организира конкурсна процедура на медицинския център, откакто са получили две писма – от министъра на опазването на здравето и зам.-министъра на опазването на здравето, в които се обръща внимание на управлението на болничното заведение, че дъщерните сдружения на лечебното заведение са също обществени предприятия и надлежно управителните им органи следва да бъдат назначени след извършени конкурсни процедури.

В писмото се изяснява също, че срокът за подаване на документи от претендентите е бил продължен поради коледните и новогодишните празници, като и двамата участници са подали своите кандидатури в снадки период. Оценяването и провеждането на процедурата е било в сходство с критериите и методиката, оповестени във вътрешните правила на лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР