Персийската котка е една от най-старите и популярни породи котки

...
Персийската котка е една от най-старите и популярни породи котки
Коментари Харесай

Заболявания при персийските котки

Персийската котка е една от най-старите и известни породи котки в света. Поради особената им физика от време на време персийските котки страдат от избрани болести. Това не значи, че те безусловно са заболели, само че би трябвало да бъдете наясно с рисковете и потребностите, с цел да предотвратите заболяванията навреме.

В тази публикация ще разгледаме най-често срещаните болести при персийските котки. Не забравяйте постоянно да посещавате ветеринарен доктор, с цел да сте сигурни, че вашата котка е изцяло здрава.

Топки от косми (трихобезоари)

Персийските котки са известни с дългата си и гъста четина. Именно поради това е по-вероятно да страдат от трихобезоари, спрямо другите котки с къса четина.

Трихобезоарите са космени топки, които се образуват в стомаха и храносмилателния тракт на котката. Обикновено котките повръщат космените топки, само че в някои случаи те се натрупват в стомаха им и се стига до тежки затруднения.

 Персийска котка

За да предотвратите появяването на трихобезоари, се изисква всекидневно разресване на котката. Ако подозирате, че тя може да страда от това положение, дайте ѝ малко малц за котки или фармацевтично парафиново масло.

Дихателни проблеми

Персийските котки са елементарно разпознаваеми по плоското лице и големите кръгли очи. За страдание, тези характерности ги вършат по-податливи към развиване на разнообразни здравословни проблеми.

Наличието на подобен дребен нос прави носните им проходи доста къси и по-чувствителни към мраз, топлота, влага или суха среда. Това се отразява непосредствено на успеваемостта на дишането на котката, което е повода персийските котки да са по-малко дейни от другите породи.

Сърдечни проблеми

Едно от следствията от неналичието на вярно дишане е, че е много евентуално, вашата персийска котка рано или късно да развие сърдечно-съдово заболяване.

 Персийските котки са предразположени към някои заболявания

По-малко от 10% от персийските котки страдат от хипертрофична кардиомиопатия. Това сърдечно положение значи, че лявата камера на сърдечния мускул е по-развита, което може да докара до неочаквана гибел. Това заболяване визира съвсем единствено и само мъжки котки.

Проблеми с очите

Специалната форма на очите на персийска котка също може да сътвори проблеми. Най-честите очни болести при персийските котки са: слети клепачни ръбове, вродена епифора, ентропия, първична глаукома.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР