Перперикон е една енциклопедия за развитието на християнство. Все пак

...
Перперикон е една енциклопедия за развитието на християнство. Все пак
Коментари Харесай

Николай Овчаров: Перперикон е една енциклопедия за развитието на християнството

Перперикон е една енциклопедия за развиването на християнство. Все отново би трябвало да имаме поради, че църковната история на Перперикон е на почти 1000 години. За 19 години разкопки разкрихме повече от 40 нагръдни кръста, основно от бронз и сребро. На някои от кръстовете, които са от края на XII и началото на XIII век е изобразен разпнатият Христос. Ето за какво християнската история на Перперикон е извънредно забавна.

Това съобщи през днешния ден на конференция проф. Николай Овчаров по отношение на тазгодишната археологическа акция на Перперикон.

Той добави, че разкопките сега са в южния квартал на античния комплекс, който дава обещание да разкрие доста забавни сведения.

,,Попаднахме на голяма черква, трикорабна, която е от VI век и демонстрира разцвета на християнството. Добре непокътната, което разрешава да бъде напълно реставрирана. Изглежда, че точно тя ще бъде една от най-забележителните обекти'', сподели още археологът и добави, че са попаднали на забавен комплекс от здания, които следва да бъдат разучени по-детайлно.

Овчаров съобщи, че са били открити още към 130 качествени находки – най-вече фибули, гривни и кръстове.

,,Със сигурност Перперикон ще регистрира един от най-успешните си туристически сезони'', означи изрично проф. Николай Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР