Пернишки квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на

...
Пернишки квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на
Коментари Харесай

Евакуираха пернишки квартал заради скъсаната дига на шламохранилището на ТЕЦ Република

Пернишки квартал беше евакуиран, откакто се скъса дига на шламохранилище с пепел от Топлоелектрическа централа " Република ".

Министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов дойдоха на мястото на случая в пернишкия в кв. " Калкас ". На място е и шефът на Групово дело „ ПБЗН " Николай Николов.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че няма заплаха за хората, живеещи наоколо до скъсаната дига. Кметът на града заяви, че пукнатината на оборудването към този момент е запушена.

„ Предприемаме дейности за задръстване на пробива, който е на хвостохранилището, част от дигата се е разрушила, изтича вода. Към този миг няма заплаха за популацията. Въпреки това са подхванати дейности за частична евакуация, в случай че водата потече надолу.

Надяваме се тук с бързи темпове да запушим пробива и да продължим с укрепването на дигата. Всички са тук на място - и министърът на стопанската система, и министърът на околната среда и водите.

Очакваме да стартира и инспекция от националното разследване, докладвано е на основния прокурор, той разпореди инспекция. Но най значимото е да запушим пробива, с цел да не изтича надолу повече вода ".

Междувременно от държавното обвиняване оповестиха, че Районна прокуратура - Перник стартира следствие по случая. Незабавно след постъпването на сигнала за повредата, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. Досъдебното произвеждане ще бъде взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура - София.

Районът е отцепен още на кръстовището в кв. " Хумни дол " и полицията е блокирала достъпа до самото шламохранилище. По информация на кмета на „ Калкас " Надка Павлова са евакуирани три къщи в ниската част на квартала.

Под вода е стадионът в обитаемото място. Ограничено е придвижването по пътя София - Кюстендил и в двете направления в региона на детелината в пернишкия квартал " Хумни дол ", оповестиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Работата по подсилване на дигата продължава.

Инцидентът е станал тази заран. Засегнат е сектор от към 3-4 метра от дигата, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров.

Районът е отцепен. Хората са предизвестени. Засега няма потърпевши къщи. На място има доста техника. Карат се камъни, с цел да се запуши дигата.

В предаването " 12+3 " кметът на Перник съобщи, че към този момент е запушена пукнатината в дигата.

" Спряха теча на вода към града. Изтече голямо количество вода. Сега тя се събира в друго по-малко шламохранилище ", посочи той.

По думите на Владимиров това шламохранилище е трябвало доста от дълго време да не бъде употребявано.

" От Топлофикация Перник би трябвало да търсим отговор за какво не е почнала рекултивация на шламохранилището обратно във времето ".

По думите на Владимиров сега се вземат проби от река Струма, с цел да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР