Перник. Няма повторно констатирани случаи на африканска чума по свинете

...
Перник. Няма повторно констатирани случаи на африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Няма повторно констатирани случаи на африканска чума по свинете в област Перник

Перник. Няма наново установени случаи на африканска чума по свинете в област Перник. Това оповестиха от регионалната администрация . Повечето от пробите от отстреляни диви свине в района са с негативен резултат за АЧС и трихинелоза.Няма наново установени случаи на Африканска чума по свинете и смяна в епизоотичната конюнктура в Пернишка област. Това стана ясно на седмичното съвещание на Постоянна регионална епизоотична комисия, водено от регионалния шеф Ирена Соколова.
На автомагистрала " Струма " в региона на Старо село (Община Радомир) диво прасе е блъснато от лек автомобил. За случая е известена Областната дирекция по сигурност на храните. Предприети са незабавни дейности, като мястото е почистено и обработен с дезинфектант, а органи от животното, дружно с кръв, са изпратени за проучване за съществуване на геном на вируса. Очаква се резултатите да излязат на следващия ден.
На съвещанието беше докладвано, че огромна част от изпратени проби от отстреляни свине, минали през лабораторен разбор за АЧС и трихинелоза в сертифицираните лаборатории в София и Благоевград, са негативни.
Държавните горски стопанства в региона потвърдиха, че продължава контролът от страна на чиновниците им по прецизното осъществяване на всички набелязани ограничения за биосигурност в горските територии. Остава режимът на надзор и задължението от страна на ловците да наблюдават и подават своевременни сигнали, при положение на разкриване на трупове на диви прасета. Техен ангажимент е и надлежният метод на обработка на отстреляния дивеч.
Представители на ловните среди разискаха дружно с регионалния шеф опцията и потребностите от построяването на районна лаборатория за АЧС и трихинелоза в Перник. Соколова увери, че предлагането ще бъде адресирано до Министерство на земеделието, храните и горите, както и до Българската организация по сигурност на храните.
Следващото съвещание на Областната епизоотична комисия е на 22 октомври.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР