Перник. Над 570 деца от 30 организации и институции от

...
Перник. Над 570 деца от 30 организации и институции от
Коментари Харесай

Перник: Над 570 деца от 30 организации и институции пеят и танцуват в Националния конкурс „Дай, бабо, огънче“ в село Мещица

Перник. Над 570 деца от 30 организации и институции от Пернишко и цялата страна пеят и танцуват пред читалището в село Мещица. Талантливите девойки и момчета вземат участие в Националния конкурс „ Дай, бабо, огънче “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
Кметът на Община Перник Вяра Церовска персонално приветства участниците и уредниците за чудесния празник.
Щастлива съм, че дружно за 11-та поредна година ще можем да се насладим на богатото национално творчество, тъй като фолклорът е благосъстоянието на един народ. Бъдете здрави и щастливи и продължавайте да съхранявате българските обичаи, показа кметът Вяра Церовска и пожела триумф на участниците и журито.
В състезанието вземат участие реализатори от 5 до 17 години, разграничени в три възрастови групи и в две категории: самостоятелни реализатори (разказвачи, артисти и инструменсталисти) и групи. Групите се изявяват в два раздела: достоверен фолклор (в репертоара влизат фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки; фолклорни хора от Граово или от региона от които идва участника) и обработен фолклор (драматизация на приказки, танцови сформира, вокални групи).
На празника в село Мещица участва и зам.-кметът по просвета и обучение Севделина Ковачева. Инициативата е част от Общинския годишен проект за младежта 2019 година Тя се провежда от Сдружение „ Дай, бабо, огънче ”, в партньорство с Община Перник и НЧ „ П. К. Яворов “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР