Перник. На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет

...
Перник. На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет
Коментари Харесай

Перник: На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет бюджета на Общината за 2018 година

Перник. На изключително съвещание на Общинския съвет през днешния ден беше признат бюджета на Общината за 2018 година. Неговата макрорамка е 58 330 760 лева, оповестиха от пресцентъра на Общината . По време на дебата кметът Вяра Церовска съобщи пред локалните законотворци, че първата финансова година в която осъществяването на приходите е над 90% е 2017 година. Просрочените отговорности през предходната година са били 21 млн. лева, към сегашния миг те са 16 млн. лева
В рамките на сесията Вяра Церовска се стимулира и по повод облигационния заем от 6 млн. лева, който предлага да вземе Общината.
„ Лихвата, която е за интервала от 2009 до 2014 година, когато са насъбрани главните отговорности към Национална агенция за приходите, е била 25%. Сега главният лихвен % плюс 10 пункта е лихвата, която ние би трябвало да плащаме към Национална агенция за приходите за старите отговорности. На процедура разноските ни са главно по тази причина, защото няма човек в залата, който да не е осведомен по какъв начин се развиват и какви са опциите на Община Перник и какви са отговорностите, които ние като цяло изискуем “, разяснява Церовска.
На уеб страницата на Общината на 23 януари 2018 година са препоръчани методите на разпределение на този облигационен заем, по какъв начин да бъдат изразходвани, за което следва публично разискване, планувано за 23 февруари.
Кметът Вяра Церовска съобщи, че бюджетът е действителен, а не кух бюджет. „ Няма да си разреша да върша и да залагам огромни разноски, с цел да се натрупат спомагателни тежести на Общината ", посочи тя и добави, че 36 000 000 лева са всички отговорности на Общината, от тях 16 000 000 лева са просрочените отговорности, към снабдители сумата е 8 300 000 лева
По отношение на това по какъв начин са систематизиране средствата за второстепенните разпоредители кметът още в самото начало означи, че те са незадоволителни, само че са сравними със средствата, които са получавали до момента. „ Имахме съображенията в смяната на минималната работна заплата в издръжката на кметствата ", уточни Церовска.
Основният приоритет, който има Община Перник, е образованието. „ Това не се отнася по средствата, които са субсидирани, само че е отразено и в отношението ни към поддържане на тези учебни заведения, които имат спомагателна общинска поддръжка от 90 хиляди, в този момент са заложени 150 000 лева, с единствената цел образователните заведения в Рударци, Кладница, Дивотино, Ярджиловци и Драгичево да продължат да съществуват. Отделно от това макар Оздравителния проект и нежеланата финансова обстановка на Община Перник поддържаме културните институции, към тях също сме подходили с схващане и повишение на минималната работна заплата, нараснали сме средствата за спорта, което е видно в оферти бюджет. Към опазването на здравето също имаме ясно отношение и обстоятелството, че общинското ни здравно заведение не натрупва отговорности и получава постоянно средства, приказва за ясна политика “, уточни Вяра Церовска.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР