Перник. Минимум 5 жилищни сгради в град Перник ще бъдат

...
Перник. Минимум 5 жилищни сгради в град Перник ще бъдат
Коментари Харесай

Кметът на Перник Вяра Церовска: В минимум 5 жилищни сгради в града ще изпълнени на мерки за енергийна ефективност по „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“

Перник. Минимум 5 жилищни здания в град Перник ще бъдат включени за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост по Инвестиционен приоритет „ Енергийна успеваемост в административни и жилищни здания “ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020, заяви на специфична конференция кметът на Община Перник Вяра Церовска. В срещата взе присъединяване заместник- кметът Владислав Караилиев и гл. специалист Боянка Туджарова. Това оповестиха от Общината .
„ По стратегия Региони в напредък в частта „ Енергийна успеваемост “ има опция да бъдат санирани още жилищни здания. Тази опция е обвързвана с подаването на заявки на записаните сдружения за блокове и здания строени не по-късно от 1999 година. Сроковете за подаването на нужните документи е до 15 май. Сградите би трябвало да не са с повече от 35 обекта “, изясни кметът Вяра Церовска.
Тя уточни, че цената на този план е в границите на 4 500 000 лева като действително строително монтажните работи /СМР/ са на стойност към 4 млн. лева
„ В тази цифра влиза енергийно проучване, паспортизация на постройките, правене на планове с цел да се премине към СМР. За задачата съм издала заповед и е направен екип от експерти към Общината с отговорник инж. Владислав Караилиев, който да създаде критериите, по които да бъдат определени блоковете, които ще бъдат санирани по тази стратегия “, разяснява кметът.
„ Както знаете все още има 44 контракта по Националната стратегия за енергийната успеваемост, по която се санират здания, тази стратегия, която е по мярката „ Региони в напредък “ е в допълнение “, посочи зам.-кметът инж. Караилиев.
По думите му всички хора, които живеят в блокове и жилищни здания, които са под 35 независими обекта, биха могли да вземат участие по програмата.
„ Надяваме се да има предпочитание и самодейност от перничани. Цялата документи по кандидатстването, както и нужните протоколи от общите събрания, които би трябвало да се изпълнят от жителите са качени на уеб страницата на Община Перник. В рамките на самата стратегия в края на месеца се плануват няколко осведомителни компании, с цел да се доближи до оптимален брой участници “, съобщи Караилев и изрази вяра, че се водят диалози в средата на годината още веднъж да започва Националната стратегия за енергийна успеваемост. „ Ние там сме подали 138 блока в Банката за развиване, които чакат контракти за финансиране “,каза още Караилиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР