Перник. Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко и днес.

...
Перник. Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко и днес.
Коментари Харесай

Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко

Перник. Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко и през днешния ден. Селските площади се извършиха с хора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . По отколешна езическа традиция всяка година маскирани, облечени в кожи, надянали страховити ликове обикалят из къщите, с цел да благословия за здраве, наслада и благодат.
И през днешния ден продължи обиколката по Сурова на кмета на Община Перник Вяра Церовска и нейния екип, народните представители Красимир Велчев и доктор Александър Александров, регионалния шеф Ирена Соколова и кметове на обитаеми места.
Автентичният обред беше пресъздаден в селата Ярджиловци и Дивотино, а финалът беше подложен в Кралев дол. И тази година едно от впечатляващите зрелища беше в село Ярджиловци, където се събраха маскирани от три махали. Сурвакарската група на село Ярджиловци съществува от антични времена. Традицията е жива, защото тя се предава от потомство на потомство дружно с вярата в положителното. Групата се предвожда от челник, след него върви „ женитба ”, в която вземат участие младоженка, жених, кум, кумица, свекър, свекърва, поп, клисар, свирджии, циганчета, мечка и мечкар. Местните сурвакари са взели участие в фотосите на доста български филми – „ Железният светилник ”, „ Иконостасът ”, „ Козият рог ”, „ Татул ”, „ Малки секрети ”, „ Когато маските замълчат ”.
Грохотът на звънци и хлопотари, провокиран от локалните носители на традицията ни последва в Дивотино. Селото беше огласено с осъществяванията на София Илиева, след което атракция направи гостуващата кукерска група от Петрич. Вкусни гозби пък бяха част от кулинарната галерия.
Сурвакарската група на село Дивотино е основана през 1950 година. Групата показва обичайния зимен бит “Сурвакарска женитба “. Участниците в обичая са единствено мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: младоженка, жених, свекър, свекърва, зет, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и национален оркестър. Групата се показва с огромен триумф в общински, районни и интернационалните фестивали в България и чужбина и е притежател на голям брой награди. Тя е удостоена и със „ Златната маска “ на Маскарадния фестивал „ Сурва “.
И както всяко начало има и край, и обичаят Сурова също, само че единствено за тази година. Закриването на празника беше в село Кралев дол. Мечкарската група на селото взе участие в сурвакарските празници от незапомнени времена. Групата има две обособени звена.
Първата част се състои от: младоженец, булка, кум, кума, поп, роми, мечка, мечкар и музиканти, облечени в обичайни национални носии.
Втората част е групата на „ звончарите ”, която е ръководена от болюбашия. Облеклото им е от кожи. Маските също са направени от кожи, рога и други естествени материали. Неизменен признак към костюмите са звънците и хлопатарите, разнообразни по величина и тон, също по този начин и дървените геги, направени от дрен и леска.
Групата е притежател на голям брой награди, както в България, по този начин и от чужбина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР