Периодично от Китай идват съобщения за продължаващи блокади на големи

...
Периодично от Китай идват съобщения за продължаващи блокади на големи
Коментари Харесай

Български бизнесмен в Китай отговаря: Ще има ли Коледа тази година?

Периодично от Китай идват известия за продължаващи блокади на огромни градове поради Коронавирус. На фона на войната в Украйна, тази информация минава като че ли на назад във времето, само че есента следва, а и по-късно идват новогодишните празници, за които по традиция са нужни коледните играчки. Ще има ли такива обаче откакто през локдаун мина град ИУ - източник на множеството коледни продукти в света, както и на доста други. News.bg благодари за материала на Асен Велинов.

През последните седмици Шанхай на няколко пъти разгласи следващи дни с нулево равнище на Коронавирус и триумф на почналите през март ограничения - последвани от нови (единични) случаи и нови, таргетирани ограничения и локализирани локдауни, всеобщи проби и промени в условията за достъп до публични места. Мерките са като кубчета лего - и в случай че най-общата мярка е всичките поданици на града да си вършат най-малко един тест на всеки седем дни, множеството публични места изискват отрицателни резултати от PCR тест от последните най-вече 72 часа, само че пък някои институции и компании изискват отрицателни резултати от последните 48 или 24 часа за достъп. Спорадично, само че постоянно, жилищни комплекси и квартали изискват наложителен тест на дадена дата.

Ако това звучи объркващо, по този начин е. Шест месеца след началото на този стадий пандемията, рестриктивните мерки са по едно и също време ежедневна действителност, само че й източник на досадни изненади, отводи за достъп и търсене на тестов център в последния миг (те в действителност са доста, само че имат друго, и изменчиво работно време, като единствено някои лечебни заведения оферират 24 часови тестови центрове).

Има постепенни позитивни промени - да вземем за пример резултатите към този момент са годни от момента, в който излизат в системата, а не както до момента - от момента на вземането на тестът (което намаляваше интервала на годност с няколко, постоянно 8 - 12 часа). Системата демонстрира към този момент резултати единствено за последните няколко седмици - с цел да се понижи риска от дискриминация (от хотели и работодатели например), при положение на предходни позитивни резултати, дните на наложителна централна карантина при идване в Китай към този момент са седем, а не 14, наложителната карантина при пътешестване в страната отпадна - само че доста неустановеност остава. Тези, с позитивен резултат, даже и без признаци, към момента подлежат на наложителна централна карантина - както й околните им контакти. Следващото равнище контакти - контактите на околните контакти, съседите на тествалите положително, посетителите на публични места едновременно с тях, подлежат на най-малко един тест, а постоянно и на най-малко два дни карантина в домашни условия.

Това лято, най-горещото за Китай в последните 150 години, мина във деликатно обмисляне, инспекции на кодове - само че въпреки всичко относителна нормалност за множеството в Шанхай. На този стадий, непредвидимостта на това какво може да случи, е най-неприятна - визитата на супермаркет няколко минути след така наречен " непосредствен контакт " може да докара до цялостна смяна на проектите за идващите дни, а естествената околоградска интензивност на всеки с позитивна проба (или непосредствен негов контакт), до проследявана и тестване на десетки хиляди.

Едно от най- " забавните " неща по отношение на пандемията в Шанхай и прекарванията по време и вследствие на локдауните е, че мъчно може да се намерят две сходни истории - локалните вариации са толкоз доста и толкоз разнообразни, че прекарването е споделено единствено на макро равнище.

Още по-различни са нещата из Китай - макар, че останалите градове получават по-малко внимание, и в локалните, и в интернационалните медии.

Кошмарна почивка в Хайнан - по този начин назова Shanghai Daily случилото се на доста китайци (и шанхайци) гладни за пътувания по време на почивката им на тропическия южен китайски остров. Той не е обичайната лятна дестинация, само че тази година заради компликациите да се пътува интернационално, доста китайци го избраха макар летните жеги.

Огнище на Коронавирус - съгласно медиите дължащо се на " незаконни " срещи на риболовци в намерено море - за замяна на улова. Бързият локдаун и налагането на ограничения за надзор хванаха доста туристи изцяло неподготвени - без опция да си тръгнат, само че и без лесни варианти да удължат престоя си или да възнамеряват краят му. Организираха се спомагателни полети (но част от тях на доста по-високи от нормалните цени), и в първите дни завръщащите се от Хайнан подлежаха на наложителна централна карантина.

Колко това ще " охлади " желанието да се пътува, остава да разберем. Много учебни заведения. детски градини, университети и компании строго " предлагат " да не се пътува отвън съответните градове. Също остава да се разберем по какъв начин това ще се съчетае с въпреки всичко обезкуражаващо бавния, само че въпреки всичко очевиден тренд към разхлабване на ограниченията и отваряне на Китай - за първи път от 2020 да вземем за пример ще е допустимо за някои интернационалните студенти да пътуват до Китай.

Друг, отново обвързван с Коронавирус, епизод от последните седмици, пък заплаши... Коледа

Един по-малко прочут град в Китай, ИУ (Yiwu), е основен център за международната търговия и е тясно свързван с Коледните празници по света. Китай създава съвсем 60% от всички играчки в света, и съответно град ИУ - съвсем 70% от обвързваните с Коледните празници украси и артикули.

Преди пандемията, артикули създадени в ИУ след покупко-продажби подписани в многото пазари и шоуруми, се изнасяха до над 200 страни и райони, и над 560 000 задгранични предприемачи посещаваха града, като непрекъснатото задгранично население на града съгласно медиите е наброявало най-малко 15 000 от най-малко 100 страни.

Възможно е във всеки дом да има нещо създадено в или обвързвано с ИУ - с изключение на коледни украшения и пластмасови елхи, артикули за бита, аксесоари, пластмасови произведения, декорации и украшения, играчки, артикули от вида As Seen on TV/ WS Teleshop/ Всичко за 1 лев - и мнoго други.

След като в последните години другите рестрикции направиха невъзможни доста фамилни събирания, наш предприемач, основан в ИУ дава отговор - заплашва ли Коронавирус - Коледа по нов метод и по какъв начин се отрази скорошния към едноседмичен локдаун на бизнеса, както и за измененията в последните години. Въпреки че през август поръчките са постоянно довършени и към този момент се изпращат, източници загатват обилни разтърсвания - неспособност да бъдат довършени доста поръчки и неспособност да бъдат изпратени довършените.

Локдаунът в ИУ беше в средата на август. Властите оповестиха прекъсване на множеството действия, ограничавания, ограничение на придвижването в града, наложителни проби, прекъсване на производството - с изключение на за заводи в областта на стоките от първа нужда и медицинските произведения, или със затворен цикъл на произвеждане (т.е. никой не напуща работното си място) и особено позволение.

Галин Георгиев* е от Варна и е основан в ИУ от към 13 години. Занимава се с импорт и експорт, и е един от водещите търговци сред България и Китай в няколко сфери. Бизнесът му, обвързван с експорт през годините е включвал всевъзможен вид артикули за бита, електроника, компютърни аксесоари, до машини за селското стопанство, както и типичните за град ИУ играчки и коледни артикули. Вносът му към Китай също е разнороден, само че е прочут най-много като водещ вносител на български виновност и корав алкохол в Китай.

Неговите локация, контакти и опит му дават неповторим взор към това какво се случва с дребния и междинния бизнес, с търговията, и опция да следи икономическите процеси още в зародиш.

Как изглеждаше бизнесът Ви преди Коронавирус?

Бизнесът беше естествен: чести визити на интернационалните търговци, пазари, поръчки, поръчване на артикули, логистика, сервиз по складовете, инспекции и сходни.

Освен пазари и шоуруми в ИУ имаше и доста заводи, по-малки до междинни по величина, които работеха интензивно, на всички места дребните заводи работеха на цялостен потенциал. Сега всичко това е съвсем на нула, като доста от фабриките затвориха изцяло.

Фабриките обаче не затвориха поради пандемията - още година преди началото на пандемията, фабриките започнаха да затварят по една или друга причина, беше се чуло, че към 30 000 служащи са останали без работа и са си отпътували от ИУ към родните места. В момента няма никакви служащи на локалния пазар на труда - нито за заводи, нито за офиси. Търсим с месеци подобаващи претенденти, само че хората непрекъснато си потеглят от ИУ и не се връщат.

Представителства на непознатите логистични компании в ИУ също затвориха изцяло офисите си - от една страна поради рестриктивните мерки за Коронавирус никакви задгранични търговци не могат да идват, само че въпреки това и няма към този момент работа за толкоз логистични компании.

Какъв беше размерът на Вашия бизнес с България, и какъв е в този момент?

Преди пандемията, размерът доближаваше и до 200 контейнера за експорт за България. За съпоставяне - за 2021 изпратихме 60, а тази година чакаме да не бъдат повече от 40. От над 30 непрекъснати клиенти от България, тази година единствено двама вършат поръчки. Преди пандемията изпращахме по към 20 контейнера с новогодишна и коледна стока, а тази година няма даже и един кашон с поръчки за Коледа.

Виждате ли благоприятни условия за възстановяване на обстановката, за възползване от рецесията?

За страдание няма в дадената обстановка никакви разновидности за коренно коригиране на обстановката и възобновяване на предходните размери и многообразие на търговията. Самите китайски бизнесмени постоянно ни питат " Какво да вършим, дали има някакъв късмет с това което имаме да се възвърне бизнеса? "

Проблема е, че при стагнацията, провокирана от Коронавирус ограниченията, отвън границите на Китай се отвориха благоприятни условия за бизнеса, и доста производства несъмнено се развиват отвън Китай към този момент.

Ключов проблем е, че по безусловно никакъв метод клиентите не могат да бъдат предпазени от несъблюдение на поръчките. Градските управляващи не се интересуват от отбрана на ползите на клиентите и увеличението им, а по-скоро натъртват на рекламни офанзиви, които да регистрират шумно и по медиите триумфи, без да става дума за действителни резултати.

Проблемите, които ескалират действителното утежняване на ситуацията обаче не са подбудени единствено от ограниченията по отношение на Коронавирус (затваряне/локдауни/ограничение на движението); в някакъв смисъл има и финансови спънки пред бизнеса - от началото на Коронавирус стартира блокиране на фирмени сметки без предизвестие и пояснение, съвсем всички компании в ИУ към този момент имат най-малко по една блокирана сметка без предупреждение и пояснение за какво, а и без период за разблокиране. Много постоянно това са сметките с оборотни капитали на компаниите, за възнаграждение на задатъци по покупки и превоз. Местната администрация е поставила " чадър " по медиите за обявяване на тази информация. От скоро (април) наклонността мина и в блокиране освен на фирмени, само че и на персонални сметки (влогове).

Случва ли се диверсификация на търговията при тези условия - къде пренасочват поръчките си Ваши клиенти и познати?

Диверсификацията към този момент е реалност: множеството някогашни клиенти към този момент не търсят артикули от Китай: заместиха ги същите производства в Турция, Словакия, Полша, Италия, Иран и други сходни.

Въпросът, който международните медии зададоха след оповестяването на локдауна в ИУ - допустима ли е Коледа без функциониращо ИУ - и ще има ли Коледа тази година?

Ще има дефицит на артикули и на тези, които са налични, ще вдигнат цените най-малко тройно. От друга страна има търговци, които от предходни години не са съумели да си продадат стоките, само че те също ще вдигнат цените и ще продадат, което им е останало. От трета страна някои артикули са се изчерпали, няма произвеждане, и даже и да има търсене - те ще изчезнат от пазара.

Какви ограничения вземат локалните управляващи за възобновяване на бизнеса?

Смятам, че самодейностите им са единствено с рекламна цел, действително имитират развиване, а няма да се реализира резултат. В изискванията на сегашната икономическа обстановка никой от купувачите не желае да затваря оборотни пари и да чака по няколко месеца вероятно да му се обезпечи стоката. Купувачите на продукти от ИУ са дребни и междинни търговци и по-скоро ще си набират стоката от другаде.

Така рекламираните чартърни полети с търговци (няколко сходни полета бяха оповестени, за рестарт на поръчките и бизнеса), отново са единствено за реклама - пътуват против възнаграждение главно пакистански предприемачи, които се снимат след това в рекламни спотове все едно купуват артикули за Коледа или фигурки за католическа декорация! Няма нито един под наем полет от действителни страни-купувачи - от България да вземем за пример! Напротив - българските търговци не могат да получат виза за комерсиално посещаване към момента.

От друга страна в чужбина има доста отрицателна информация по отношение на Коронавирус ограниченията за идващи и предприемачите към този момент нямат предпочитание да закупуват тези артикули от Китай. Наблюдава се наклонност други страни да разширят производствата си на съответните артикули и това ще измести купувачите на други пазари - отвън китайските.

Не се вижда вид да се възвърне търговията в предходният и тип и размер.

*С Галин Георгиев беседва Галена Славова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР