Pепублика Сръбска ще приеме закон в следващите месеци, с който

...
Pепублика Сръбска ще приеме закон в следващите месеци, с който
Коментари Харесай

Босненската Република Сръбска планира закон, забраняващ достъпа на ЛГБТИ активисти до училища и университети

Pепублика Сръбска ще одобри закон в идващите месеци, с който ще се забрани достъпа на членове на ЛГБТИ организации до детски градини, учебни заведения и факултети. Това разгласи президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик в изявление за телевизия ТВ К3, представено от районната телевизия Ен1, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Република Сръбска ще одобри закон в идващите няколко месеца, който ще забрани достъпа на членовете на ЛГБТИ организации до просветителните институции. Това значи детски градини, учебни заведения, факултети – няма да могат да работят, няма да могат да ги доближават, няма да могат да пропагандират “, съобщи Додик и изрази мнение, че има цялостното право да внесе подобен закон.

Той разяснява събитията предходната събота, когато правозащитни деятели в столицата на Република Сръбска Баня Лука бяха нападнати, часове откакто полицията забрани събитие на ЛГБТИ общността през уикенда, базирайки се на опасения за сигурността.

„ Получих минимум 15 писма от разнообразни сдружения, които се занимават с традицията и които се занимават с образованието, че това ги тормози. Това е независимост на всеки човек, не диспутирам за това, всеки да прави каквото изиска, само че да не идват при мен “, съобщи Додик.

Той акцентира, че членовете на ЛГБТИ обществото не мислят, че са заплашили " болшинството, което пази обичайните полезности ".

Президентът Додик напоследък предлага противоречиви закони, които се одобряват в Народното събрание на босненската Република Сръбска и които са определяни като „ неверната посока “ от интернационалната общественост.

Един от тях е импортираният през вчерашния ден план за изменение на Наказателния кодекс, настояващ за криминализация на клеветата. Журналисти проведоха митинг предходната седмица против плана, настоявайки, че с тази смяна се лимитира свободата на словото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР