PepsiCo се договори да продаде контролния пакет акции на марките

...
Коментари Харесай

PepsiCo продава бизнеса си със соковете Tropicana и Naked за 3.3 млрд. долара

PepsiCo се контракти да продаде контролния пакет акции на марките сокове Tropicana и Naked на френския частен вложител PAI Partners за 3.3 милиарда $. Вместо тях PepsiCo ще се концентрира върху питиета, несъдържащи калории, както и на по-природосъобразни артикули като SodaStream, оповестяват от компанията.

PAI, които взаимно с Nestlé имат производителите на сладоледи Häagen-Dazs и Mövenpick, ще купят 61% от нова компания, държаща правата за двете марки сокове. Другите 39% ще останат благосъстоятелност на Pepsi, която ще има извънредни права върху разпространяването на продуктите в Съединени американски щати.

Сделката ще " даде независимост " на Pepsi да насочи напъните си в други сфери като по-здравословни снаксове, питиета без калории и артикули на SodaStream, излиза наяве от изказване на изпълнителния шеф на компанията Рамон Лагуарта, представен от Financial Times. PepsiCo купи SodaStream за 3.2 милиарда $ през 2018 година

Tropicana, една от най-разпознаваемите марки сокове, е част от активите на Pepsi от 1998 година, когато беше добита против 3.3 милиарда $. Производителят на сокове Naked пък беше платен от Pepsi съвсем десетилетие по-късно за 150 млн. $, напомня Reuters.
Продажбите на сокове са нарастнали по време на пандемията
Tropicana и Naked са " както от вярната, по този начин и от неверната страна " на прехода към по-здравословни артикули, съобщи Фредерик Стевенин, ръководещ сътрудник в PAI. Според него по-ниският растеж на продажбите на сокове от последните години се дължи основно на наличието на захар. " Има доста естествена захар в соковете, само че има и положителни неща като витамини и фибри ", добави той. По време на пандемията обаче продажбите на сокове са се повишили. Обяснение за това са по-честите закуски у дома и нарасналото търсене на храни и питиета с богато наличие на витамин C. Това дава инерция на Tropicana и Naked, регистрира Стевенин.

Нетните доходи на двата бизнеса възлизат на 3 милиарда $ през 2020 година, разкрива PepsiCo. Компанията ще употребява средствата от продажбата, с цел да затвърди финансовите си позиции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР