Пеперудата Атлас е една от най-големите пеперуди в света. Тя

...
Пеперудата Атлас е една от най-големите пеперуди в света. Тя
Коментари Харесай

Пеперуда Атлас

Пеперудата Атлас е една от най-големите пеперуди в света. Тя е извънредно красива и има характерни механизми за предотвратяване от набези на хищни животни и птици.

История на пеперуда Атлас

Латинското название на пеперудата Атлас е Attacus atlas. Тази пеперуда е известна от дълбока античност и постоянно е събуждала любознанието на хората с красивата си багра и с огромните си размери. Красивата пеперуда Атлас живее в Индия, Индонезия, Малайзия и Китай. Пеперудите Атлас се срещат и в Нова Гвинея. Пеперудата Атлас живее две-три седмици. Смята се, че пеперудата Атлас дължи името си на външния си тип, който наподобява на разгъната карта с разнообразието си от цветове и геометрични форми. Според друга версия за произхода на името на тази пеперуда то произлиза от името на титана от гръцката митология Атлас, който крепи небето на раменете си.

Стандарт на пеперуда Атлас

Цветът на крилете на пеперудата Атлас съчетава разнообразни нюанси на кафявия, аления, розовия, жълтия и кремавия цвят. Върху снадки и извит, само че объл връх на горните криле има тънка алена линия. Заоблените върхове на горните криле имат петна с формата на очи, които са леко издължени. Горния края на всяко от двете горни крила на пеперудата Атлас наподобява на главата на змия. Точно тази форма, която кара пеперудата да наподобява на две кобри с тил една към друга, плаши хищниците, които се хранят с инсекти.

Когато хищникът наближи пеперудата Атлас, две движещи се една до друга глави на змии го подплашват. Мъжките и женските представители на пеперудите Атлас са идентични на тип, само че женската е доста по-едра от мъжкаря. Мустачките на женските са доста по-къси и тънки от мустачките на мъжките пеперуди. Размахът на крилете на пеперудата Атлас е значителен - 280 милиметра. В средата на крилете на пеперудата Атлас има няколко изцяло транспарантни триъгълни прозорчета, чиято функционалност не е известна към този момент на науката. Мустачките на пеперудата Атлас съставляват специфични мъхести антени, които тази пеперуда употребява, с цел да открива брачния си сътрудник на огромни дистанции.

Грижи за пеперуда Атлас

Пеперудата Атлас не обича да е на открито, когато има блестящо слънце. Тя лети, когато се здрачава и в ранните утринни часове, когато слънцето към момента не е изгряло. Пеперудата Атлас може да бъде отглеждана в стъклени волиери, които са задоволително огромни, с цел да може красивото насекомо да лети. Във волиерата би трябвало да се поддържа температура 26-28 градуса. Влажността би трябвало да е от 70 до 80 %. Добре е в случай че можете да осигурите на пеперудите Атлас, които отглеждате, неестествен водоизточник и живи растения. Трябва да имате поради, че денем пеперудите Атлас седят безусловно неподвижно върху клонките на растенията и на стените на волиерата.

Хранене на пеперуда Атлас

Пеперудите Атлас се хранят поединично върху дървета и шубраци и заради тази причина не съставляват опасност за каквито и да е растителни типове. В природата гъсениците на пеперудата Атлас се хранят с листата на разнообразни дървесни тропически типове - гуава, цитрусови растения, канела, рамбутан. В изкуствени условия гъсеницата на пеперудата Атлас се храни с листа от люляк, топола, върба и дъб. Възрастните екземпляри на пеперудата Атлас не се хранят. Веднага, щом излезе от какавидата, пеперудата стартира живота си, само че през нито един ден от него не може да се храни или да пие. За тази цел тя даже няма хоботче, каквото имат останалите типове пеперуди.

Хранителните субстанции, които пеперудата употребява за сила, са насъбрани единствено по времето, когато тя към момента е била гъсеница. Точно поради това пеперудите Атлас нямат доста сила и не летят на дълги дистанции. Затова те елементарно намират брачните си сътрудници, защото нито женските, нито мъжките се отдалечават прекалено много от мястото, където са излезли от какавидите си. Въпреки това, в случай че се наложи да лети доста дълго, с цел да открие женската по аромата на феромоните ѝ, мъжката пеперуда Атлас е подготвена да изхаби цялата си сила за тази цел, макар че по-късно ще се изтощи и няма да издържи до идващия изгрев.

Заболявания на пеперуда Атлас

По време на етапа, в която е гъсеница, пеперудата Атлас е доста нежна. Тя не устоя на ниско равнище на мокрота - това предизвиква бърза дехидратация и гибел на гъсеницата. Когато се отглежда в изкуствени условия, гъсеницата на пеперудата Атлас би трябвало да има непрекъснато свежи листа в контейнера или волиерата, където се развива. Листата ще бъдат напоени с влага, в случай че поддържате нужното равнище на мокрота, и ще заредят гъсеницата освен с хранителни субстанции, само че и с вода.

 Пеперуди Атлас

Любопитни обстоятелства за пеперуда Атлас

По обсег на крилете пеперудата Атлас е приета за най-голяма в целия свят. Благодарение на хубостта си и на лесното си развъждане пеперудата Атлас е измежду обичаните екземпляри на феновете на пеперуди и на колекционерите. Пеперудите Атлас са постоянно срещани в сбирките на зоопарковете по света. Какавидите на пеперудата Атлас са направени от фина коприна. В Индия тази коприна се назовава Фагара и от нея се вършат фини скъпи платове. В Тайван от какавидите не се прави коприна. Там какавидите на пеперудата Атлас се употребяват като портмонета, а след специфична обработка се продават и като ефектни дребни дамски чанти.

Интересен факт е, че пеперудите Атлас в никакъв случай не се чифтосват с близки родственици, те ги заобикалят, по тази причина в изкуствени условия този тип би трябвало непрекъснато да се обновява със свежа кръв от други места за отглеждане. Въпреки че пеперудата Атлас не се храни въобще, тя има доста добре развита уста и челюсти, също като при гъсеницата, въпреки да няма присъщото за пеперудите хоботче, с което те смучат нектар от цветовете на растенията. Учените към момента не знаят защо служи тази уста, откакто пеперудата в никакъв случай не яде, откакто излезе от какавидата си. По време на размножителния сезон мъжката пеперуда Атлас може да открие женската на разстояние няколко километра.

Размножаване на пеперуда Атлас

Гъсениците на пеперудата Атлас доближават до 10 сантиметра дължина. Те се хранят с листата на разнообразни дървета. В Китай, където има цели ферми за пеперуди Атлас, ги отглеждат, като дават на гъсениците да се хранят с листата на китайски явен. Гъсениците са много едри, блестящо зелени на цвят, покрити са с дебели сребристи израстъци и все едно са поръсени с бяла пудра. Гъсениците се трансформират в гигантска кафява какавида, която се прикрепва към листо. Какавидата на мъжката пеперуда Атлас тежи 8 грама, а какавидата на женската пеперуда от този тип - 12 грама.

Целият живот на пеперудата Атлас е отдаден на размножаването. В момента, в който мъжкият излезе от какавидата, той потегля да търси подобаваща за разплод женска. Тя, от своя страна, застава до какавидата си, откакто излезе от нея и стартира да чака появяването на мъжки. Тя може да стои по този начин, без да се храни, в продължение на няколко денонощия. Женската пеперуда Атлас излъчва специфични феромони от долната част на корема си, с цел да притегли мъжкия. Чифтосването на пеперудите Атлас трае няколко часа. Един мъжки е в положение да оплоди до три женски. Един ден след чифтосването женската стартира да снася яйца върху растение, с чиито листа да се хранят гъсениците. Всяко яйце е с размер 2.5 милиметра и женската пеперуда ги закрепва върху долната част на листата на растенията.

Снасянето на яйца от женската продължава няколко нощи и незабавно по-късно женската отлита, с цел да почине. Яйцата се развиват десетина дни и се трансформират в гъсеници, които живеят 25 дни, преди да се трансфорат в какавида. След 4 седмици от какавидата излиза пеперуда. Когато излиза от какавидата, пеперудата Атлас едвам не пада от нея и се закрепя с крачетата си за долния ѝ борд, като виси с главата надолу. Необходимо ѝ е време, с цел да изсъхнат изцяло крилата ѝ и да може да лети. За размножаване в изкуствени условия на пеперудите Атлас им би трябвало място, където да могат да прехвърчат, висока мокрота на въздуха и положително отопление.

Заплахи за пеперудата Атлас

Въпреки че възрастните пеперуди Атлас имат предпазен механизъм против насекомоядни животни, гъсениците им нямат отбрана и постоянно стават жертва на разнообразни животни и птици и даже на едри инсекти.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР