Пентагонът обяви в петък, че Съединените щати ще изпратят допълнителни

...
Пентагонът обяви в петък, че Съединените щати ще изпратят допълнителни
Коментари Харесай

САЩ изпращат допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Пентагонът разгласи в петък, че Съединените щати ще изпратят спомагателни военни сили и съоръжение в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), с цел да подсилят сигурността им, като най-малко към този момент президентът Доналд Тръмп е взел решение да не нанася неотложен боен удар против Иран в отговор на офанзивата против саудитската петролна промишленост, заяви Асошиейтед прес.

Американският министър на защитата Марк Еспър сподели, че това е единствено първата стъпка и не изключи спомагателни дейности в хода на събитията. Той съобщи, че решението за спомагателни военни сили е в отговор на молби от Саудитска Арабия и ОАЕ за помощ за увеличаване на противовъздушната и ракетната им защита, предава Българска телеграфна агенция.

Според американски публични представители броят на военните, които ще изпрати Вашингтон, ще бъде няколкостотин. Сред въоръжението, което ще бъде разгърнато в Близкия изток, най-вероятно ще има зенитно-ракетни системи Пейтриът и вероятно усъвършенствани радари.

Съобщението на Пентагона дава отговор на по-ранните мнения на президента Тръмп през днешния ден, който съобщи по време на среща с австралийския министър председател Скот Морисън във Вашингтон, че сдържаността " демонстрира надалеч по-голяма мощ ", в сравнение с започването на военни удари, и че той би желал да избегне всеобхватна война с Иран.

С решението си против неотложен американски удар Тръмп за повторно през последните месеци се отдръпва от огромна военна интервенция против Иран, която мнозина в Пентагона и други съветници се притесняват, че ще сложи началото на нова близкоизточна война. През юни, откакто Иран смъкна американски разследващ дрон, Тръмп в началото утвърди ответен боен удар, а по-късно ненадейно го анулира, тъй като, както сподели той, при него биха починали десетки иранци.

Вашингтон държи Техеран виновен за офанзивите против саудитски петролни уреди с дронове на 14 септември. Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, до момента в който Иран отхвърля да има присъединяване.

По-рано в петък президентът Тръмп разгласи наказания против иранската централна банка и суверенния фонд на страната. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР