Пентагонът измества крайния срок за приемане на нов клас кораби:

...
Пентагонът измества крайния срок за приемане на нов клас кораби:
Коментари Харесай

Защо САЩ губят господството си по море

Пентагонът измества крайния период за приемане на нов клас кораби: водещата фрегата с управляемо ракетно оръжие от вида “Констелейшън ” ( “Съзвездие ”) ще бъде трансферирана на флота не през 2026 година, а през 2029 година Причините за забавянето са дефекти в структурата, закъснение на доставчиците и компликации при намирането на квалифицирани служащи. За настоящите проблеми на американското корабостроене - в материала.

Европейски план

Фрегатите отсъстват от военноморските сили на Съединени американски щати като клас от 2015 година, когато Пентагонът изведе от строя последния от 51-те флагчета на плана “Оливър Пери ”. Американците възнамеряваха да ги заменят с крайбрежни бойни кораби от класовете “Свобода ” и “Независимост ” и даже започнаха всеобщо произвеждане. Въпреки това бързо стана ясно, че тези кораби имат доста „ детски заболявания “ - от несъвършена структура до проблеми с главния мотор. В резултат на това те започнаха всеобщо да изпращат в запас „ крайбрежните “, които не са служили даже 10 години. И флотът в действителност остана без леки ескортни кораби.

Разработването на нов байрак от нулата би лишило прекалено много време, тъй че през 2018 година Пентагонът избра съществуващо решение. Американците афишират конкурс, а две години по-късно най-голямата италианска корабостроителна компания “Финкантиери ” завоюва с план за фрегата от вида ФРЕММ. През април 2020 година концернът получи контракт за 795 милиона $ за детайлно планиране и строителство на водещ транспортен съд за Военноморски сили на Съединени американски щати.

Деветнадесет вимпела на плана ФРЕММ са включени в италианските (подклас “Бергамини ”) и френските (подклас “Аквитания ”) военноморски сили от началото на 2010 година Тези подкласове са предопределени за противоподводна и противовъздушна защита, заличаване на надводни кораби и поразяване на противников наземни цели. Надстройката и на двата е направена по стелт технология, която понижава радарната видимост. Дизайнът както на “Бергамини ”, по този начин и на “Аквитания ” е модулен - това разрешава бързо да модифицират вимпела за съответна задача. Водоизместимостта на корабите е 5800 тона.

Фрегатите на двете страни си наподобяват на външен тип, само че имат разнообразни радарни и противовъздушни системи, силови установки и въоръжение. Например, единствено французите имат ракети вода-земя ( “Скалп-Навал ” в 16 кафези на системи за отвесно изстрелване). Италианците считат, че две оръдия с диаметър 127 и 76 милиметра са задоволителни, тъй че на техните фрегати мястото в носа, непокътнато за ракети, към момента остава празно.

Италиански подклас

Италианският подклас “Бергамини ” беше определен за основа на перспективната американска фрегата от плана “Съзвездие ”. През август 2022 година се организира първата гала по рязане на стомана в американския корабостроителен цех “Финкантиери Маринет Шипярд ” в Маринет (Уисконсин), отбелязвайки началото на строителството на водещия транспортен съд. На американците изглеждаше, че не е задоволително просто да копират италианския дизайн, тъй че първичният план беше съществено изменен.

Американската фрегата има обща планова водоизместимост 7300 тона, оптималната дължина 151,18 метра и ширина 19,81 метра. За първи път във Военноморски сили на Съединени американски щати корабът ще бъде оборудван с комбинирана дизелово-електрическа и газова турбина в главния мотор. На борда има олекотена версия на радара за противовъздушна и противоракетна защита Ан/Спай-6, който сега е конфигуриран на разрушителите с управляеми ракети “Арли Бърк ”.

Въоръжение - 32-зарядна универсална пускова установка Mк-41, 16 пускови установки за противокорабни ракети, един 21-заряден зенитно-ракетен комплекс, 57 мм артилерийско оръдие, 324-мм торпедни апарати. В хангара са ситуирани хеликоптер за битка с подводници “Сикорски ” MХ-60Р “Морски ястреб ” и един или два безпилотни вертолета на “Нортоп Груман ” MКу-8ц “Файърскаут ”.

И това не е цялостен лист на разликите сред “Бергамини ” и “Съзвездието ”

Комплекс от проблеми

За да обобщим, американците се пробваха да натъпчат съвсем всичките си военноморски нововъведения в така и така лимитираното пространство на ФРЕММ. От първичните механически спецификации, вместо първичните 85 % подобие с италианския първообраз, останаха 15%. И всичко това поради несъразмерните условия на Пентагона, който се пробва да трансформира относително дребен транспортен съд в повсеместен боец.

“Съзвездието ”, както е планувано от управлението, ще би трябвало да поразява противников надводни кораби в диапазон над хоризонта, да открива и унищожава подводници, да пази ескортирани кораби, да употребява дейни и пасивни системи за електронно противопоставяне, да се пази против офанзиви от дребни надводни кораби и обезпечават огън за прикритие на морския десант. Списък със задания, по-подходящи за унищожител или крайцер, в сравнение с за фрегата. Не е изненадващо, че корабостроителите са изправени пред редица съществени проблеми и ограничавания.

Първо, военноморската корабостроителна промишленост на Съединени американски щати е изправена пред сериозна трудова рецесия, изострена от конкуренцията в главните промишлености за квалифицирани служащи. В корабостроителниците просто липсват готови експерти.

Освен това корабостроителницата в Маринет е относително млада и има опит в построяването единствено на крайбрежни военни кораби, само че не и на фрегати. Второ, пандемията от ковид прекъсна доста индустриални вериги и отряза значими снабдители от програмата “Съзвездие ”. Трето, заради непрекъснатите промени в плана, цената на водещия транспортен съд се усили до 1,3 милиарда $.

Но главният проблем е, че американците в действителност са не запомнили по какъв начин да вършат кораби за морска война с зложелател със същата или сходна мощ. Близо 30 години цялостно неявяване на противници по морето дадоха своите плодове. Цяло потомство офицери и плановици е израснало, привикнало с обстоятелството, че Съединените щати към този момент не се бият „ като възрастни “ и че главният им зложелател са едва въоръжените бойци. В допълнение, желанието да се натъпче всичко най-хубаво по едно и също време в перспективни единици съществено усилва времето за създаване и понижава размера на серията. Ярък образец са ултрамодерните разрушители “Цумвалт ”, в чието развиване Пентагонът е вложил години и доста милиарди, а през днешния ден има единствено три вимпела.

В изискванията на огромна война масовостта става доста по-важна от уникалността и изтънчеността. Това добре се схваща в Китай, който Вашингтон назова собствен главен геополитически съперник. Китайските корабостроителници от дълго време са надминали американските по продуктивност и пускат на вода релативно евтини, елементарни, само че ефикасни кораби със забележителна периодичност.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33864Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед35470Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед76373Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед33763Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед49996Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553704Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183159Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР