Пенсионната система е силно ерозирана, за различен осигурителен принос -

...
Пенсионната система е силно ерозирана, за различен осигурителен принос -
Коментари Харесай

Велев: Популизъм: Не е нормално минималната заплата да се променя на 3 месеца

" Пенсионната система е мощно ерозирана, за друг застрахователен принос - междинен и дребен се получава една пенсия най-после. Хората с висока подготовка, хора с висше обучение, работили 40 години на цялостен работен ден, най-сетне получават същата пенсия като хора без подготовка, или хора, които не са се осигурявали на цялостните си приходи ", каза председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че това тласка стопанската система към сивия бранш.

" Тези добавки, които се плащаха за Ковид, след това се интегрираха в размера на пенсиите, без оглед на осигурителния принос. Има и доста популизъм в тези решения. Прагът на беднотия би трябвало да се доближава и надминава, когато със осигурителния принос това не се реализира, със средствата на общественото подкрепяне. При нас е комплицирано обезпечаването с подпомагането ", безапелационен е ръководителят на АИКБ.

И напомни, че минималната работна заплата е увеличена с 20% от 1 януари.

" Сега към този момент приказваме за Бюджет 2023 и не е обикновено на всеки 3 или 6 месеца да се приема нов размер на минималната работна заплата. В множеството страни тя се преразглежда 2 години. Инфлацията за този интервал е под 20%, а в средносрочен проект минималната работна заплата е увеличена в пъти повече от темпа на инфлацията. И това не е императив, никой не задължава хората да работят на минимална работна заплата ", безапелационен е Велев.

" Подкрепихме бюджета на Здравната каса заради началото на смяната в структурата. При нас тя е тотално сбъркана, има 2 пъти повече пари като дял за болнична помощ и за медикаменти, и 2 пъти по-малко като дял за доболнична помощ, за предварителна защита, за скрининг, за това хората да не се разболяват. Близо 3 пъти са сбъркани пропорциите по отношение на европейското съответствие. Много по-важно е хората да бъдат здрави, да се откриват болесттите им в най-ранен етап, когато са лечими, а не да даваме за скъпи медикаменти огромни пари, от време на време към този момент е късно, или към този момент е доста по-тежко ", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него би трябвало да има стандарти, които да дават отговор на най-хубавата европейска процедура: " За разширение на обсега на тези прегледи, за понижаване на възрастта, от която те стартират. "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР