Пенсионираният папа Бенедикт XVI призова публично своя наследник папа Франциск

...
Пенсионираният папа Бенедикт XVI призова публично своя наследник папа Франциск
Коментари Харесай

Бенедикт критикува папа Франциск за безбрачието

Пенсионираният папа Бенедикт XVI прикани обществено своя правоприемник папа Франциск да не смекчава разпоредбите за свещеническото безбрачие в католическата черква. Защитата на безбрачието е оповестена в книга, написана в съавторство с кардинал Робърт Сара и идва в отговор на предложението да се разреши и на женени мъже  да стават свешеници в региона на Амазонка, оповестява Би Би Си. Папа Бенедикт, който се пенсионира през 2013 година, съобщи, че не може да мълчи по въпроса.

През октомври католическите епископи от целия свят се събраха за да обсъдят бъдещето на Църквата в Амазонка. В края на срещана бе публикуван документ, в който в детайли се преглеждат проблеми, засягащи Църквата. По молба на южноамерикански свещеници в него имаше и предложение, заради дефицита на фрагменти, в отдалечени елементи на Амазонка да се разреши ръкополагането и на по-възрастни, женени мъже. Но съгласно мнозина безбрачието е извънредно значимо за католическия духовник - той би трябвало за бъде женен за Бог и да не се разсейва от по този начин наречените „ всемирски проблеми “ за брачна половинка и семейство.

В книгата си 92-годишният папа Бенедикт упорства, че вековната традиция на безбрачието в Църквата има „ огромно значение “, тъй като разрешава на свещениците да се съсредоточат върху своите духовни отговорности. Бенедикт написа, че „ не наподобява допустимо да се осъществят по едно и също време двете призвания [свещеничество и брак] “. Рядко се случва папа Бенедикт, който беше първият глава на римокатолическата черква, подал оставка след съвсем 600 години, да се намеси в духовни каузи.

Ватиканът към момента не е коментирал книгата, фрагменти от която бяха оповестени от френския вестник Le Figaro, преди излизането й в понеделник, 13 януари. Но ватикански журналисти реагираха с удивление на намесата  на Бенедикт, предполагайки, че той нарушава сделката при пенсионирането си. Като закостенял теолог с традиционни възгледи за католическите полезности, когато се отхвърли от от поста си поради влошеното си здраве, папа Бенедикт обеща да остане „ прикрит от света “. Оттогава нееднократно в публикации, книги и изявленията, е изразявал отзиви, разнообразни от метода на папа Франциск, който е смятан за по-прогресивен. 

     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР