Пенсионерите, упражняващи свободна професия, ще продължават да плащат здравни осигуровки.

...
Пенсионерите, упражняващи свободна професия, ще продължават да плащат здравни осигуровки.
Коментари Харесай

Пенсионерите, работещи на свободна практика, трябва да плащат здравни осигуровки

Пенсионерите, упражняващи свободна специалност, ще не престават да заплащат здравни осигуровки. Това реши през днешния ден Конституционният съд като отхвърли да анулира текстовете от Закона за здравното обезпечаване, които ги задължават да ги внася, осведоми " Правен свят ".

Решението е взето единомислещо от конституционните съдии.

Делото беше формирано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) за оповестяване за противоконституционна на наредба от Закона за здравното обезпечаване в частта ѝ за упражняващите свободна специалност или занаятчийска активност пенсионери. Повод за сезиране на конституционните съдии стана дело на юрист пенсионер от Варна. Тя оспорва в съда инспекционен акт на Националната организация за приходите, с който са ѝ начислени към 1 800 лева за здравни вноски, които тя не е превеждала от 2009 година до 2012 година

Пред конституционните съдии магистратите от Върховен административен съд акцентираха, че пенсионерът, упражняващ свободна специалност, към този момент е здравноосигурен и в действителност не получава нищо отсреща против тези нови вноски, които прави.

Според тримата висши съдии здравните вноски на пенсионерите, упражняващи свободна специалност, в действителност са налог, тъй като против осъществяването им не стои никакво право. И показаха в настояването си до контитуционния съд, че пенсионерите към този момент са съдействали в забележителна степен за набирането на фондовете, от които се заплащат здраво-осигурителните услуги. " Задължението за тези лица да не престават и след този миг да способстват за набирането на здравно-осигурителните фондове, според от това дали не престават да работят наподобява непропорционално и даже незаслужено ", аргументираха се те.

Конституционните съдии обаче не са видели несъгласие с Конституцията и са отхвърлили настояването им. Очаква се претекстовете да станат известни по-късно, защото решението още не е оповестено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР