Пенсионерите, хората с увреждания и всички служители, които изнесоха кризата

...
Пенсионерите, хората с увреждания и всички служители, които изнесоха кризата
Коментари Харесай

Със стари обещания Борисов иска нов кредит на доверие

Пенсионерите, хората с увреждания и всички чиновници, които изнесоха рецесията на гърба си против мизерно възнаграждение, несъмнено са се почувствали доста неловко, когато с сопнат звук министър председателят Бойко Борисов им подмятна жълти стотинки. Всички тези хора си наподобяват по едно - тотално бяха подценявани през всичките 11 години от ръководството на ГЕРБ, а в този момент се чака да целуват ръка, когато ги употребяват за избавление на държавното управление. Управляващите може и да разчитат на късата памет на хората, само че засегнатите прелестно знаят, че новите ограничения въобще не са поддръжка в условия на рецесията, а от дълго време отложен дълг към тях.

 

Политика към пенсионерите:

 

- Първото държавно управление на Борисов замрази пенсиите от 2009 до 2013 година През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското предписание с оскъдни проценти - 1.9-2.7%. През 2014 година междинната пенсия беше 311.35 лева Днес е 415 лева, само че повече от половината пенсионери живеят под прага на беднотия (363 лева.). Вместо да преизчисли старите пенсии с по-съвременен застрахователен приход, Борисов трансформира в традиция раздаването на коледни и великденски добавки на най-бедните - с цел да е ясно на получателите, че това е въпрос на негово снизхождение, а не на застрахователен принос. Изпреварващо се усилва единствено минималната пенсия, което нарушава справедливостта в системата.

- Години наред държавното управление усилва осигурителната тежест от първия ден на годината, само че осъвременява пенсиите от средата на годината. Много пъти е предлагано в спешни времена пенсиите да се усилват по-рано през годината, само че ГЕРБ в никакъв случай не са се съгласявали. Не го направиха даже в този момент.

- През 2018 година кабинетът извади стажа преди 2000 година от формулата за пресмятане на пенсията. След всеобщо неодобрение Борисов подреди да се даде опция за избор на формула до края на 2022 г. Преди дни стана ясно, че 32 410 българи получават по-висока пенсия с помощта на правото да изберат тя да бъде изчислена по остарялата формула - това са над 1/3 от новите пенсионери. Ако не се беше вдигнал звук, тези хора щяха да получават с 15% по-ниски пенсии до живот.

 

Политика към хората с увреждания:

 

- ГЕРБ може да проспи милиони спестени налози на хазарта, само че когато стане дума за най-уязвимите, бди безпощадно над всеки лев. Така хората с увреждания бяха принудени да заплащат с мизерните си помощи заплатите на персоналните си асистенти, да не би да се окажат двойно финансирани. За децата с най-тежки увреждания помощта се понижава с 380 лева, само че при тях в множеството случаи парите най-малко остават в фамилията, тъй като персоналният помощник постоянно е един от родителите. Останалите трябваше непринудено да преотстъпят на обществените служби добавката си за непозната помощ от Национален осигурителен институт - 99.50 лева Неслучайно доста нуждаещи се избраха да се откажат от " услугата " - 100 лева за едни са джобни пари, само че за други - половинмесечен приход. В началото на годината по новия закон се записаха да получават помощ 20 000 души, само че единствено имащите право на добавка за непозната помощ от Национален осигурителен институт бяха съвсем 80 000.

- Хиляди българи не престават да нямат персонален помощник - проблем, прочут най-малко от една година. Януари завари 12 978 българи с увреждания без помощник. През февруари общественото министерство откри отчасти решение за 6000 души. Според последните изказвания на обществения министър сега има 28 000 персонални асистенти при 35-40 хиляди нуждаещи се. Сачева обича да се оплаква, че законът за персоналната грижа е признат под напън на митингите без финансова аргументация и до края на годината по него може да се появи преразход от 146 млн. лева, който следващата година ще набъбне до доста милиарди, тъй като съгласно закона право на поддръжка ще получат над 600 000 българи. Много е евентуално точно по тази линия да се запушват дупки с парите, другояче показани като поддръжка за рецесията. Но законът не е на протестиращите, а на тези, които са го дали своят вот в Народно събрание.

- В опит да накаже злоупотребите с инвалидни привилегии, ГЕРБ промени разпоредбите за здравна експертиза. Дали това пресече измамите, не разбрахме. Ефектът върху хората с увреждания обаче не закъсня - Национален осигурителен институт регистрира 36% по-малко инвалидни пенсии след измененията. Този месец Върховен административен съд дефинитивно анулира наредбата на Министерство на здравеопазването за здравната експертиза, само че министерството упорства и се кани да одобри съвсем еднакъв план.

- Много хора с увреждания останаха излъгани от обещанията за двойно нарастване на финансовата поддръжка. В. " Сега " писа неведнъж по какъв начин хора с еднакъв здравословен статус и функционален недостиг получават в пъти друго подкрепяне от новата система. Въпросът сякаш щеше да се взема решение, само че след оставката на тогавашния обществен министър Бисер Петков бе пропуснат.

- Премиерът Бойко Борисов има една безспорна заслуга - на 13 септември 2016 година разпореди помощта за децата с най-тежки увреждания да се вдигне абсолютно на 930 лева, първата съответна сума, която тези фамилии получиха. Година и половина по-късно обаче същият министър председател подмятна на майките на тези деца: " Щом това е министърът, който им харесва, да седнат да създадат по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас ".

 

Политика към медицинските сестри и обществените служащи:

 

- Сигурно помните по какъв начин медицински сестри окупираха Народното събрание при започване на март. Увеличението, което в този момент им предлага Борисов, " до постигане на работната заплата на равнищата по групов трудов контракт " е същото, с което ги залъгваха през цялата бунтовна 2019 година Заложеното по групов трудов контракт заплащане на работещите в детското и учебното опазване на здравето трябваше да бъде увеличено през януари 2019 година, а не да се дава обещание като огромна облага на всеки нов митинг. Завишението на стандартите последно бе използвано за усмиряване на медицинските сестри през март. Сега държавното управление има наглостта още веднъж да го вади на дневен ред като антикризисна мярка.

- В непрекъснатия репертоар от обещания за протестиращи е и по-високото възнаграждение на нощния труд. Сегашните 25 стотинки на час не са променяни от 2007 година Правителството се постара да вдигне доста звук, че ще ги вдигне цели четири пъти... на 1 лев. Но съвсем не се разбра, че няма да е в този момент, а следващата година. И този " фрапантен " скок бе обещаван през март и " незабавно " гласуван преди две седмици с отсрочен старт. Сега се дава обещание нарастване от 1 август за хората на първа линия. Дано не стане като с другите
бонуси за първа линия - 1000 лева, които изправиха лекари, сестри и екипи едни против други поради неуместните критерии, спуснати за приемането им. И нека наесен не слушаме отново обещания по какъв начин нощният труд ще се усили, но различен път.

- Социалните служащи от години стачкуват поради ниското си възнаграждение и голямото натоварване. В неочакван ход предишния декември ГЕРБ поддържа Българска социалистическа партия и прокара желаните от тогавашния обществен министър Бисер Петков оскъдни 5% повече за тях в бюджет 2020 (15% при 10% за цялата администрация). Впоследствие се заприказва, че точно тези 5% - всичко на всичко 5 млн. лева за тази година, са взели главата на обществения министър, тъй като не били съгласувани с финансовия му сътрудник Владислав Горанов. Но и без този слух нежеланието на кабинета да усили заплатите на шепа чиновници - 4700, беше видно. То единствено потвърди какъв брой усърдно това ръководство брани бюджета си от най-нуждаещите се. Тази пролет с изключение на всичко друго обществените служащи разнасяха храна и медикаменти на изолирани възрастни, само че по този начин и не заслужиха цялостни
бонуси от 1000 лева за работа на първа линия. За тях имаше единствено еднократно по една минимална заплата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР