Пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от 2,4

...
Пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от 2,4
Коментари Харесай

Бисер Петков: Пенсионери са получили по-ниска индексация от 2,4 процента, заради проблем при изчисляването по новия механизъм

Пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от 2,4 %, която е в действие от 1-и юли. Това заяви общественият министър Бисер Петков , като посочи, че ще изиска публична информация от Национален осигурителен институт какъв брой души са получили  покачване под избраното. Според Петков, повода е в новата формула за индексиране, която се ползва от тази година:

При преизчисляването на пенсиите, което за първи път става по новия механизъм се е получило това, че пенсиите се връщат към датата на разпределяне, надлежно по-късно минават през всички индексации, актуализации. Те са доста във времето. През 2008 година за избрани пенсии има разпореждане, което им лимитира размера и е довело до там, че за избран брой пенсионери това нарастване не е 2,4%, а е по-ниско.
 
За да се избегне приемане на по-ниска индексация, министър Петков заяви, че в бюджета на публичното обезпечаване за 2018-а година ще се планува текст, който:

Да не позволява процентът да бъде по-нисък, от този, който ще бъде избран в бюджета по швейцарското предписание. Това е нов метод, който беше общопризнат от 2005 година. При първото му използване се появи този проблем, който евентуално не е могло авансово да бъде съгласуван.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР