Пекин се обяви срещу неверните твърдения на САЩ, че Китай

...
Пекин се обяви срещу неверните твърдения на САЩ, че Китай
Коментари Харесай

Пекин отхвърли твърденията на САЩ, че Китай ще въоръжава Русия

Пекин се разгласи против " погрешните " изказвания на Съединени американски щати, че Китай обмисля да въоръжи Русия във войната ѝ против Украйна.

" Съединените щати, а не Китай, са тези, които безпределно изпращат оръжия към бойното поле ", съобщи представителят на китайското външно министерство.

" Призоваваме Съединените щати съществено да се замислят върху личните си дейности и да създадат повече за облекчение на обстановката, да предизвикват мира и разговора и да спрат да трансферират виновността и да популяризират погрешна информация. "

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи в изявление за CBS, че Китай в този момент " обмисля да даде смъртоносна поддръжка " на Москва, варираща " от муниции до самите оръжия ".

Подобни мнения той направи и в поредност от изявленията от Германия, където в събота взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността и се срещна с китайския си сътрудник Ван Ий.

Отношенията сред двете сили са обтегнати, откакто Вашингтон смъкна китайски шпионски балон.

Появиха се опасения, че Китай задълбочава връзките си с Русия макар спора - само че Ван Ий съобщи, че Пекин играе градивна роля и стои твърдо на страната на разговора.

" Не одобряваме соченето с пръст от страна на Съединените щати във връзка с китайско-руските връзки, а още по-малко принудата и натиска ", съобщи представителят.

" Посоката на Китай по въпроса за Украйна може да се заключи с една фраза, а точно - гледище за мир и поощряване на разговора. " /АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР